'Twaalf Belgische jihadisten in Syrië gesneuveld'

Ook in België groeit de onrust over het aantal jongemannen dat naar Syrië trekt om te strijden tegen het regime-Assad. 'De jongsten die ik ken zijn 15 en 16 jaar.'

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - België is gealarmeerd door het hoge aantal jongeren dat naar Syrië trekt. Aan het Syrische front vechten zo'n honderd Belgische moslimjongeren. Minstens twaalf van hen zijn de voorbije drie weken gesneuveld. Dat heeft de Gentse imam Brahim Laytouss woensdag in de Belgische media gezegd.

Volgens Laytouss belanden de meeste Belgen bij de militie van Abdelrahman Ayachi, een Brusselse jihadist die ten westen van Aleppo opereert. Doordat dit geen professionele gevechtsmilitie is, lopen de Belgen een grotere kans om te sneuvelen. De Belgische politie- en veiligheidsdiensten wilden het dodental gisteren niet bevestigen, maar zij zouden weet hebben van 75 tot zelfs 200 Belgische Syriëstrijders.

Onder de jongeren bevinden zich ook minderjarigen. 'De jongsten die ik ken zijn 15 en 16 jaar', zegt Laytouss, die het onderwerp bestudeert voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Antwerpen, in de Belgische krant De Morgen. 'Kindsoldaten dus. Er vertrekken er nog elke dag.'

In de Belgische moslimgemeenschap heerst grote onrust. 'Iedereen houdt zijn kinderen veel beter in de gaten', zegt Mimoun Aquichouch in dagblad De Standaard. Hij is voorzitter van een moskee in Vilvoorde, een randgemeente van Brussel, waar een kwart van de Belgische Syriëstrijders vandaan komt. 'We letten vooral op wat ze zeggen. Als er iets van radicaal taalgebruik doorsijpelt, worden ze meteen gecorrigeerd.'

Sommige ouders waren compleet verrast door de beslissing van hun zonen. Een 16-jarige jongen uit Vilvoorde zei tegen zijn ouders dat hij een avondje naar de bioscoop ging, maar kwam niet meer terug. Jejoen Bontinck, een 18-jarige bekeerling die sinds anderhalve maand in Syrië zit, ging koranles volgen in Caïro.

Verscheidene vaders zijn zelf naar Syrië gereisd om hun zonen te zoeken, soms na berichten dat de Belgische jongeren terug willen maar hun ingenomen paspoort niet terugkrijgen. De meesten komen echter de Turks-Syrische grens niet over. Één man uit Vilvoorde vond zijn zoon in een trainingskamp, maar mocht daar niet op hem inpraten.

Vrijdaggebed

Veel Belgische moskeeën roepen in hun vrijdaggebed op om niet naar Syrië te gaan. 'Maar ik vrees dat degenen die zich aangesproken voelen door het Syrische avontuur niet bij ons in de moskee zitten', zegt Salhi Mohamed van de Gentse El Fath-moskee. 'Die zitten thuis op het internet.'

Ook de Belgische politiek volgt de zaak. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet van de christen-democratische cdH heeft een centraal meldpunt opgericht voor families van Syriëstrijders. Ze komt wekelijks samen met politie, veiligheidsdiensten en justitie. De burgemeesters van de meest betrokken steden - Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde - komen vandaag bijeen voor overleg.

Volgens Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, gebeurt er onvoldoende. Hij wijt de problemen vooral aan de armoede en hoge jeugdwerkloosheid in zijn gemeente, die een vruchtbaar terrein vormen voor radicalisering.

'Tieners en twintigers laten zich bij gebrek aan perspectief en uit frustratie overhalen om te gaan strijden voor een zogezegd hoger doel', zegt Bonte in De Morgen.

Gevreesd wordt dat de jongeren na hun terugkeer een gevaar zullen vormen voor de Belgische samenleving. Ze zullen kennis hebben van wapens en gevechtstechnieken, maar zullen mogelijk ook getraumatiseerd en gedesillusioneerd zijn. Volgens de antiterreurdienst OCAD vormen de Syriëstrijders 'het moeilijkste dossier ooit'.

Imam Laytouss heeft weet van vijf teruggekeerde jihadisten. In een ziekenhuis in Vilvoorde ligt een man met schotwonden, die hij mogelijk in Syrië heeft opgelopen.

Volgens sommige bronnen gaat het om een voormalig lid van Sharia4Belgium, die in Vilvoorde actief ronselde voor de heilige strijd. Zelf zegt de man dat hij gewond raakte tijdens humanitair werk aan de Turks-Syrische grens.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden