Twaalf banken op kandidatenlijstje curatoren ABN Amro duikt op restant failliete Barings

ABN Amro aast op onderdelen van Barings, de Britse zakenbank die onder curatele van de Bank of England is gesteld....

Van onze verslaggevers

Peter de Waard

Hans Faber

AMSTERDAM

Verschillende banken cirkelen momenteel rond de restanten van Barings. De Britse centrale bank nam de gerenommeerde Britse bank zondag onder haar hoede, toen bleek dat Barings een strop van zeshonderd miljoen pond (1,56 miljard gulden) had geleden in derivaten, complexe financiële contracten.

ABN Amro wordt gezien als een van de meest gedreven banken om onderdelen van Barings over te nemen. De Nederlanse bank heeft, zo stelt een betrouwbare bron, zijn oog vooral laten vallen op Baring Securities en Baring Asset Management. Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt dat er belangstelling is voor onderdelen, maar wil niet ingaan op de vraag welke dat zijn.

Baring Asset Management beheert een vermogen van ongeveer 30 miljard pond (bijna 80 miljard gulden). Het bedrijf heeft veel geld belegd in Oost-Europa en wordt ook gezien als een specialist in de emerging markets, de snel opkomende economieën.

Volgens de bron behoort ABN Amro tot de favorieten van Baring Securities. Dat bedrijf geniet als effectenmakelaar een uitstekende reputatie in de financiële wereld. Het bedrijf, een zogeheten broker, is net als Baring Asset Management sterk in de emerging markets. In Azië en Latijns-Amerika is Securities op zijn terrein een van de toonaangevende spelers.

Naar verluidt hebben de curatoren die de Britse centrale bank heeft aangesteld - drie partners van het advies- en accountantskantoor Ernst & Young - en het management zelf twaalf overnamekandidaten voor het effectenbedrijf geselecteerd.

Zes daarvan hebben gisteren een presentatie gehouden, de andere zes zijn vandaag aan de beurt. Volgens een bron die op de hoogte is van de besprekingen staan de Duitse banken Deutsche Bank en Dresdner Bank, de Amerikaanse banken Nations Bank en Merrill Lynch en ABN Amro op de short-list. Net als ABN Amro heeft Merrill Lynch, een Amerikaanse zakenbank, twee topfunctionarissen afgevaardigd om de besprekingen in goede banen te leiden. Merrill Lynch weigerde commentaar te geven.

ABN Amro, al eigenaar van het Britse effectenbedrijf Hoare Govett, was het afgelopen weekeinde nauw betrokken bij de reddingspoging van de Bank of England. Volgens een bron van het Britse persbureau Reuters was de bank de meest serieuze kandidaat voor de overname van geheel Barings. Net als andere gegadigden haakte ABN Amro af omdat de precieze hoogte van de verliezen niet aan te geven was.

De Nederlandse bank bood eerder deze week een bedrag van een miljard dollar (ongeveer 1,6 miljard gulden) voor Securities, zo stelt een goed ingelichte bron. Dat bedrag zou te laag bevonden zijn. Een woordvoerder van ABN Amro spreekt tegen dat er een bod op tafel heeft gelegen.

De kopende bank zal snel moeten handelen bij de overname van Barings Securities. Een van de voorwaarden die curatoren en management van het Britse effectenbedrijf aan de twaalf gegadigden hebben gesteld is dat ze snel beslissen, nog voor het weekeinde.

Die snelheid is zeker ook in het belang van de koper. Sinds het debâcle in alle hevigheid naar buiten kwam lopen headhunters de deur plat bij Barings. 'Iedereen heeft wel een telefoontje gekregen', aldus een functionaris die anonimiteit claimt. 'Maar bij Securities blijft iedereen het liefst bij elkaar.' Daarom wordt ook als eis gesteld dat de koper alle 1400 medewerkers van het effectenbedrijf in dienst neemt.

Een andere voorwaarde is dat de overnemende partij bereid moet zijn om de bonussen over 1994 te betalen. Juist deze week zou Barings de hoogte van bonussen bekendmaken, maar het faillissement gooide roet in het eten.

Bij een effectenbedrijf als Baring Securities kunnen de bonussen aardig in de papieren lopen. Heeft een handelaar het afgelopen jaar 4 miljoen voor de bank verdiend, dan ontvangt hij een bruto bonus van 12 tot 15 procent van dat bedrag.

Belangrijkste voorwaarde is dat het dochterbedrijf van Barings goed past bij de koper. De activiteiten van ABN Amro lijken goed aan te sluiten bij die van Baring Securities. Van veel overlappende activiteiten is weinig sprake. Binnen het bedrijf behoort de Nederlandse bank dan ook tot de favorieten.

De financiële markten bleken dinsdag het bankroet van Barings te hebben verwerkt. De beurs van Tokyo en HongKong wist de forse koersverliezen van maandag gedeeltelijk goed te maken.

Beurshandelaren in Azië toonde zich geschokt door de suggestie van Barings-bestuursvoorzitter Peter Baring dat de 28-jarige Leeson niet op eigen houtje de bank om zeep heeft geholpen. In een interview met de Britse krant The Financial Times verklaarde Baring dat het bankroet mogelijk het gevolg van een samenzwering. Leeson zou samen met een medeplichtige doelbewust hebben aangestuurd op een faillissement.

Baring schildert in het interview een scenario waarin Leeson is benaderd met een plan om veel geld te verdienen door de bank te ruïneren. De handelaar zou in het geheim een long position moeten opbouwen. Daarbij gokte Leeson op een koersstijging. De positie zou zo groot moeten worden dat Barings bij het ontdekken ervan niet meer overeind zou kunnen blijven. Leesons partner zou ondertussen een short position opbouwen, waarbij juist sprake is van het speculeren op een daling van de koersen. Bij een bankroet van Barings zou hij forse winsten kunnen boeken.

Handelaren in Azië vinden deze theorie onwaarschijnlijk. De transacties in de termijncontracten vonden niet onderhands plaats, maar verliepen via de gewone beurzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.