TVM ontkent aantijgingen Franse pers

De Franse justitie zegt over aanwijzingen te beschikken dat vier TVM-renners het dopingmiddel EPO hebben gebruikt. Mr J. van Mierlo, advocaat van de Nederlandse wielerformatie, heeft dinsdag bevestigd dat justitie 'een minderheid' van de twaalf gecontroleerde coureurs van EPO-gebruik verdenkt maar volgens de raadsman is die conclusie in het onderzoeksrapport...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van Mierlo wilde gisteren niet tot in detail ingaan op het Franse onderzoeksrapport ('Medische gegevens naar buiten brengen doe ik niet.') maar gaf wel aan dat een door de Franse justitie geraadpleegde deskundige uit bloedonderzoek concludeert dat er van EPO-gebruik sprake is geweest. 'Sporen van EPO zijn echter niet aangetroffen. Wij betwisten die conclusie.'

De raadsman reageerde gisteren op een publicatie in de Franse krant Aujourd'hui over de dopingaffaire met TVM. Volgens die krant, dezelfde die half juli als eerste publiceerde over de EPO-vondst in een truck van TVM, toont het onderzoeksrapport aan dat TVM-renners zich op grote schaal schuldig hebben gemaakt aan dopinggebruik.

De publicatie werd door Van Mierlo als 'voor negentig procent nonsens' afgedaan maar hij bevestigde vervolgens wel dat de Franse justitie enkele renners van EPO-gebruik verdenkt. Ook erkent Van Mierlo dat er bij één renner sporen van amfetaminen zijn aangetroffen en bij één renner sporen van cannabis.

Van Mierlo beschikt sinds maandagmiddag over het ruim tweehonderd pagina's tellende onderzoeksrapport van de Franse justitie. Volgens Aujourd'hui staat daarin ook te lezen dat TVM-renners op anabolengebruik zijn betrapt maar de raadsman ontkent dat met klem.

Over de bewering dat justitie de renners ook van corticoïden-gebruik verdenkt zegt Van Mierlo: 'Voor zover aangetroffen staat het niet vast dat het om toegediende corticoïden gaat. We hebben het hier over een lichaamseigen stof die u en ik ook aanmaken als we een ontsteking hebben.'

De Franse justitie zelf weigert vooralsnog commentaar te geven op het onderzoeksrapport. Namens onderzoeksrechter Madrolle heeft het parket in Reims slechts laten weten dat het rapport 'interessante' gegevens bevat. TVM-raadsman Van Mierlo zei gisteren 'niet ongelukkig' te zijn met het rapport. 'Als wij de conclusie van tafel krijgen dat er vermoedens van EPO-gebruik zijn blijft er verder weinig van alle aantijgingen over.'

Begin maart werden tijdens een routine-controle bij Reims 104 EPO-ampullen aangetroffen in een truck van TVM. De vondst kwam enkele maanden later, tijdens de Tour de France, in de publiciteit. Ploegleider Cees Priem, verzorger Jan Moors en arts Adreï Michailov werden in voorlopige hechtenis genomen. Bij de coureurs werden bloed-, urine- en haartesten afgenomen.

Ploegarts Michailov zit nog altijd vast in Chalons-en-Champagne, Priem en Moors verblijven in een hotel nabij Reims en mogen Frankrijk niet verlaten. Morgen beslist de rechter in hoger beroep over de voorlopige hechtenis van Michailov, volgende week dient het hoger beroep over het verzoek van Van Mierlo om Priem en Moors toe te staan naar Nederland terug te keren.

De raadsman heeft tien dagen de tijd om te reageren op het onderzoeksrapport en moet in die periode ook beslissen over een eventuele contra-expertise. Of Van Mierlo een tegenonderzoek aanvraagt wilde hij gisteren niet zeggen. Wel beklemtoonde hij dat uit niets blijkt dat er bij TVM sprake is van georganiseerd dopinggebruik zoals dat bij de Festina-ploeg is vastgesteld.

Welke renners worden beschuldigd wilde Van Mierlo niet zeggen. Over de vondst van cannabis-sporen bij een van de renners: 'Wat heeft dat met de ploeg te maken? Wat heeft dat met het gebruiken van verboden middelen tijdens sportwedstrijden te maken? De ploeg is niet verantwoordelijk voor wat een renner in zijn vrije tijd doet.'

Namens sponsor TVM zei woordvoerder A. Bos gisteren dat het verzekeringsbedrijf geen enkele reden ziet zich terug te trekken uit de wielersport. Vandaag en morgen bespreekt de TVM-leiding de plannen voor het volgend wielerseizoen. Als eerder afgesproken wordt Cees Priem algemeen manager van de wielerploeg en komt er een nieuwe ploegleider. TVM heeft oud-renner Steven Rooks voor die functie benaderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden