TV-WEEKEINDE

GOODBYE JAPAN CORPORATION Documentaire over het lot van twee Japanners die slachtoffer werden van het in het slop raken van de Japanse economie in de jaren tachtig....

JEUGDJOURNAAL 'Hé Eiffeltoren! Is het koud daarboven?' Rianne van tien is 1 meter 67 lang. En zij is niet de enige. Kinderen van twaalf jaar zijn in 1996 gemideld tien centimeter langer dan kinderen van twaalf in 1955 waren. Nederlanders zijn de langste mensen van de wereld, en ze worden nog steeds langer. Het Jeugdjournaal beantwoordt de vraag hoe dat komt en wat voor problemen dat met zich meebrengt. Nederland 3, 18.30 uur.

JAAROVERZICHT NOS-JOURNAAL 1996 Presentator Joop van Zijl neemt de kijker mee naar plaatsen die in 1996 in het middelpunt stonden van het nieuws. In Jeruzalem staat hij stil bij het stagnerende vredesproces in het Midden-Oosten. In Bosnië wordt teruggekeken op het eerste jaar na de oorlog. Ook de crisis in België, met de kinderpornozaak en de onthulling van de wijdvertakte corruptie bij overheid en justitie, komt aan bod. Nederland 3, 20.20 uur.

DE OMWEG NAAR SANTIAGO Cultuurhistorische reisreportage over Spanje, naar het gelijknamige boek van Cees Nooteboom. BRTN 2, 21.15 uur.

KUNST...OMDAT HET MOET Documentaire over de Italiaanse zanger Luciano Pavarotti. In het programma vertelt hij over zijn leven, zijn ouders, zijn successen en zijn angst zijn stem kwijt te raken. Met fragmenten van optredens en gesprekken met mensen uit zijn omgeving. Nederland 2, 00.14 uur.

BUITENHOF is gewijd aan de toekomst van Nederland als het gaat om de infrastructuur en de keuzes die zich daarbij voordoen. Hoe gaat het er in Nederland uitzien? Wat is de waarde van het opstellen van scenario's? En wordt er niet te veel met ogen van 'nu' naar de toestand van 'straks' gekeken? Peter van Ingen praat hierover met vier 'inrichters' van Nederland. Ned. 3, 12.05 uur.

MATINEE Valery Gergiev dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een bijzondere uitvoering van Sergei Prokovievs beroemde muzikale sprookje Peter en de Wolf, met Paul de Leeuw als verteller. Prokoviev schreef het stuk in 1936 in een tijd waarin de stalinistische terreur een hoogtepunt bereikte. Prokoviev reageerde op de barre politieke omstandigheden met een optimistische compositie. Nederland 3, 13.00 uur.

JAAROVERZICHT STUDIO SPORT 1996 blikt in zes blokken terug op de belangrijkste sportevenementen van het afgelopen jaar. Schaatster Annamarie Thomas besteedt aandacht aan het Schaatsjaar 1996. In het Voetbaljaar wordt een overzicht gegeven van het competitieseizoen 1995-1996 en is er aandacht voor de internationale verrichtingen van de Nederlandse teams. Andere blokken zijn het Wielerjaar en het Tennisjaar. Nederland 2, 21.15 uur.

DE WERELD VOLGENS DUMMER De gemeente Amsterdam creëert met een speciale campagne, 'Mokum Werkum', banen voor langdurig werklozen. Maar voor ongeveer duizend arbeidsplaatsen kunnen geen geschikte werklozen gevonden worden. Nederland 3, 21.47 uur.

NATIONALE WETENSCHAPSQUIZ De VPRO zendt voor het derde jaar deze quiz uit waarin een team van hoogleraren het opneemt tegen een team uit het bedrijfsleven. In het eerste team zitten onder anderen prof. Dijkgraaf, hoogleraar mathematische fysica, en prof. Wattel, hoogleraar belastingrecht. K. de Groot, vice-president Shell-research, en R. Boom, vice-president en hoofd research Koninklijke Hoogovens, zijn twee van de vier deelnemers uit het bedrijfsteam. Nederland 3, 22.43 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden