Tv-tips

MADELON MEESTER

Andere Tijden - De nachten van Assen

Zondag, Nederland 2, 21.20 uur

Je hebt geen Facebook of Twitter nodig om een potje te rellen, wil het geschiedenisprogramma Andere Tijden met deze aflevering over de nachten van Assen maar even zeggen. Dé motorcross van Nederland, de TT in Assen, bracht eind jaren zestig namelijk elk jaar duizenden relschoppers op de been. De politie trad met geweld op, maar het hielp niets. Met lede ogen moesten de agenten aanzien hoe de stad werd vernield.

Het doet denken aan de Project X-rellen in Haren van vorig jaar: de opschudding die ontstond nadat de 16-jarige Merthe per ongeluk via Facebook een openbaar evenement van haar verjaardag maakte. Duizenden jongeren reisden af naar Haren. 'Waarom ging het daar zo mis?', is de vraag die Andere Tijden alvast wil beantwoorden voor Job Cohen, die vrijdag zijn rapport over de rellen presenteert. De meeste rellen lijken op elkaar; levert het kijken naar archiefmateriaal nieuwe inzichten op?

De rellen in Assen waren in één klap voorbij toen de gemeente besloot de jeugd vermaak te bieden. Er kwam een kermis aan de ene kant van de stad, een kartrace aan de andere en er werden wat naakte vrouwen ingevlogen.

Dat is dus wat er misging in Haren, besluit Andere Tijden: er was geen vertier. De jongeren slenterden maar wat, ze werden moe en daardoor geïrriteerd. De irritatie sloeg om in agressie en vernielingen en knokpartijen waren het gevolg. Bied de klierende jeugd vermaak, dus. Maar moeten we dat willen? Is dat een probleem oplossen of slecht gedrag belonen? Eens zien wat het rapport van Cohen daarover zegt.

Benali Boekt

Zondag, Nederland 2, 18.50 uur

In deze nieuwe reeks van de NTR-serie Benali Boekt onderzoekt schrijver Abdelkader Benali in zes afleveringen de invloed van zes literatuurklassiekers. In de eerste aflevering Renate Dorresteins Een hart van steen (1998). De basis voor het boek was een gezinsdrama in Hoofddorp in 1997. Een vader en moeder brachten hun drie kinderen om het leven. Benali vraagt zich af waarom de thema's in Dorresteins boeken altijd zo zwaar zijn. Voor het antwoord gaat hij naar haar ouderlijk huis en praat met zus Hilde over de drama's die zich in het gezin van de schrijfster hebben afgespeeld.

NCRV Dokument: Homopesten

Maandag, Nederland 2, 22.55 uur

Schokkende documentaire van Frans Bromet over homohaat in Nederland. Zo wordt de lesbische Helen door haar buren gepest. Ze plassen in haar tuin, bekladden de muren en gooien poep tegen haar ramen. Het is zelfs zo erg dat Helens zoontje niet meer naar buiten durft. Ook het homostel John en Rob wordt door hun buren bedreigd. Rob is zelfs een keer mishandeld en zijn auto wordt regelmatig beschadigd. Bij aangifte bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden