Tv-tips

MADELON MEESTER

Andere Tijden: House, pillen en extase

Zondag, Ned 2, 21.25 uur

'Jij hebt toch verstand van chemie?', vragen housers eind jaren tachtig aan Robert - geen achternaam. 'Kun jij niet wat pilletjes voor ons maken?' Het is de tijd van de stampende housebeats en de RoXY en dus ook van de XTC. Robert is een van de eersten die zich aan de productie van de 'wonderpilletjes' waagt. 'Ik mixte de mdma eerst met suiker, maar dan kreeg ik de tabletten niet uit de pers. Met zoetstof van snoepfabrieken lukte het uiteindelijk wel.'

Hij begint met zo'n honderd pillen per week, maar vandaag de dag produceert Robert er honderdduizenden. Eind jaren tachtig werd Nederland het 'Colombia van de XTC' genoemd, maar misschien klopt dat nu nog wel meer.

Andere Tijden toont fraai hoe de house en daarmee de XTC in Nederland eind jaren tachtig opkomt. Dj en artistiek directeur van de RoXY, Eddy de Clercq, is in de jaren tachtig de eerste in Nederland die house gaat draaien. Bezoekers en het personeel begrijpen niks van die muziek, maanden blijft de RoXY op vrijdag uitgestorven, maar Eddy draait zelfverzekerd door.

Het keerpunt komt als Maz Weston, nu danceprogrammeur van poppodium Paradiso, in het havengebied van Amsterdam feesten in loodsen gaat organiseren. Weston rekent op een paar honderd mensen, 'gewoon gezellig', maar er komen er duizenden op af.

Vanaf dat moment beginnen ook de feesten van De Clercq goed te lopen. Naar schatting gebruikt op een zeker moment wel 80 procent van de bezoekers XTC. De eerste gebruikers vertellen over hun ervaringen: 'Ik kon geen kant meer op. Bij de eerste pillen ging je echt door je hoeven.'

Vanaf dat moment is de XTC- en housescene niet meer te stuiten. Voor elke dealer die de RoXY wordt uitgezet, komen er net zo snel weer tien in de plaats. De politie weet zich geen raad met de snelle opkomst van de drug en stuurt 'stillen' naar de discotheek. Die gedragen zich zo verdacht met hun bomberjacks en de armen over elkaar op het balkon, dat de dealers ze te slim af zijn. Langzaamaan weet de politie iets meer greep te krijgen op de situatie, maar hoewel de housescene inmiddels een stille dood is gestorven, floreert de XTC-scene nog steeds.

Dode dichters almanak

Zondag, Ned 2, 0.30 uur

De Japanse Toyo Shibata begon met dichten toen ze 92 was, publiceerde haar eerste boek op haar 99ste en overleed op 101-jarige leeftijd. Een kort portret van deze dichteres die met veel humor en optimisme dichtte.

Argos TV: Medialogica

Maandag, Ned 2, 23.00 uur

Programma waarin het verschil tussen de realiteit en het beeld dat de media daarvan schetsen, wordt onderzocht. Vanavond: de moord op Marianne Vaatstra. De dader, Jasper S., is opgepakt, maar jarenlang dachten mensen uit het dorp dat een asielzoeker de dader was. De media gingen hierin mee. Hoe kon dat gebeuren?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden