Tv-tips

3Doc: Gitaarjongens

Zaterdag, Nederland 3, 20.50 uur

De term 'gitaarjongen' is afkomstig van muzikant/componist Henny Vrienten. Een gitaarjongen kan stokoud zijn, maar zo gauw hij een gitaar op schoot neemt, is hij weer een jongen.

In deze documentaire betuigen Vrienten en filmmaker Erik de Bruyn hun liefde voor de gitaar, door op bezoek te gaan bij de twaalf beste gitaristen van Nederland, in voorbereiding op het eenmalige concert Gitaarjongens in Carré. Vrienten en De Bruijn gaan langs bij Jan Akkerman, Harry Sacksioni, Arthur Ebeling, JB Meijers, Anne Soldaat, Daniël Lohues, George Kooymans, Eelco Gelling, Jan Hendriks, Anton Goudsmid, Rudy de Queljoe en Pablo van de Poel. Zo komen ze in oefenkelders en op zolderkamers door heel Nederland terecht.

JB Meijers (o.a. van De Dijk) vergelijkt de relatie met zijn gitaar met een huwelijk: 'Ze moeten hun nukken hebben. De ene gitaar die álles heeft, is er gewoon niet'. Voor Daniël Lohues is de gitaar een 'verboden vrucht', voor Arthur Ebeling 'een hond die ik elke dag moet uitlaten'.

Gitaarjongens in Carré

Zaterdag, Nederland 3, 22.10 uur

Aansluitend op de documentaire is een registratie te zien van het concert Gitaarjongens in Carré, dat 4 maart werd gehouden in Amsterdam. Door velen werd de bluesjam van de legendarische gitarist Eelco Gelling (Cuby + Blizzards) en zijn bewonderaar Jan Akkermans aangemerkt als het onbetwiste hoogtepunt, vooral ook omdat het lange tijd onzeker was of Gelling überhaupt naar Carré wilde komen. Maar er waren veel meer bijzondere optredens: Daniël Lohues bracht zijn eigen versie van While My Guitar Gently Weeps van George Harrison en George Kooymans van de Golden Earring speelde zijn versie van de murder ballad Tom Dooley. Ook Fay Lovsky, de enige vrouw op het podium, maakte indruk met haar zang bij Whole lotta love van Led Zeppelin, dat zij uitvoerde samen met gitaarjongen Pablo van de Poel van de Limburgse band DeWolff.

Gitaarweek

Zaterdag t/m vrijdag, Cultura24.nl

Nog meer gierende gitaren zijn te horen in de themaweek die Cultura24 aan het instrument wijdt. Op het programma staan onder meer Jimi plays Monterey (zondag, 21.00 uur), het legendarische optreden van Jimi Hendrix op het Monterey Pop Festival in 1967. Of de documentaire It might get loud (maandag, 20.30 uur), waarin gitaarhelden Jimmy Page (Led Zeppelin), The Edge (U2) and Jack White (The White Stripes) hun liefde voor de elektrische gitaar betuigen. Op dinsdag is om 21.30 uur de documentaire Mama don't like no guitar pickers 'round here, waarin een portret wordt geschetst van de Amsterdamse gitaarwinkel De Plug en diens eigenaar Peter Boelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden