Tv-seks geen bewijs voor morele crisis

Waarin zowel Jurriaan Kamp en Tijn Touber (Forum 9 november) als Roland Enthoven (Forum, 30 november) zich vergissen, is tv-programma's als Sex voor de Buch als bewijs te zien voor een verloederende seksuele moraal in onze samenleving....

Bovendien, wat is nu 'vrije seks? Seks die niet plaatsvindt binnen een vaste relatie? En wat is seks die is teruggebracht tot individueel genot? Betekent dat dat slechts een van de partners er plezier van ondervindt?

De menselijke seksualiteit dient. net als bij andere diersoorten, slechts één doel: het doen voortbestaan van de soort. De mens is echter een van de weinige dieren waarbij beide partners een min of meer gelijkwaardig genot beleven. Bij de mens wordt seks alleen als goed ervaren wanneer zowel de man als de vrouw plezier heeft met de partner. Op een manier die door hen beiden is gekozen. Wat moraalridders als voornoemde heren er ook van vinden.

ALKMAARW. van Londen

Jaloers

De discussie over liefde, spiritualiteit en seksualiteit wordt in de Volkskrant nogal eenzijdig gevoerd, zowel door columnisten als op de Forum-pagina. Liefde en vrije seksualiteit worden steeds vaker afgeschilderd als onverenigbare polen. Misschien is dat ook wel zo. Verliefde mensen gedragen zich vaak enorm bezitterig ten opzichte van hun partner. Ze zijn snel jaloers en proberen de gevoelens van de ander vooral op zichzelf te concentreren. Deze bezitsdrang, waarbij de ander als een instrument wordt gebruikt voor het eigen welbevinden, vindt zijn hoogtepunt vaak in een vaste relatie of in een huwelijk. Daar is niets op tegen, zolang daarnaast medeleven, respect en vrijheid ook in voldoende mate aanwezig zijn. Helaas blijken veel monogame mensen niet in staat de vrijere seksualiteit bij onbekende mensen te kunnen respecteren, dus vrees ik het ergste voor hun partner.

De anonieme seks die ikzelf heb gehad, was nooit ongevoelig en egocentrisch. Twee mensen die elkaar niet kennen maar graag samen vrijen, eventueel op een ongebruikelijke manier, die kun je toch niet pervers noemen? Maar kil conservatisme is blijkbaar onuitroeibaar. Enthoven pleit zelfs voor een taboe op bepaalde, vermeend liefdeloze, seksuele uitingen. Maar alle vormen van seks moeten bespreekbaar blijven, juist omdat je wensen en gevoelens van de ander respecteert.

Een taboe ontkent de verantwoordelijkheid van mensen om zelf over hun geluk en dat van anderen na te denken, en werkt dus averechts. Het wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat voor veel mensen het huwelijk een waarborg is voor geluk, toont meteen ook aan dat er blijkbaar ook een minderheid is waarvoor dat nou juist niet geldt. Voor die groep is een taboe een bedreiging van hun geluk. Een sfeer waarin de gevoelens van minderheden gerespecteerd worden is wel het minste wat we kunnen verwachten van mensen die het woord liefde zo makkelijk in de mond nemen.

AMSTERDAM Pieter Voogt

Ethiek

Roland Enthoven vindt dat seksualiteit terug moet in de taboesfeer. Hij onderschrijft de kritiek van Kamp en Touber op vrije seks en de door hen gelegde verbinding tussen ethiek en seksualiteit. De samenleving zou gesloopt worden door het grote aanbod van expliciet seksuele handelingen op televisie.

Maar het beoordelen van seksuele handelingen behoort geen onderdeel te zijn van de ethiek. Wanneer mensen in volle vrijheid beslissen om zich in seksuele praktijken, van welke aard dan ook, te storten, staat niet bij voorbaat vast dat zij daarnaast hun maatschappelijke verplichtingen en verantwoordelijkheden verzaken. Seksuele uitingen die inbreuk maken op de integriteit van medemensen zijn wel verwerpelijk. Hier is ethici gevraagd om de grenzen te bespreken, maar niet om regels voor te schrijven over hoe vrije mensen zich onderling hebben te gedragen.

DRACHTENFlorus de Kreij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden