Tv-rechten Olympische Spelen naar Eurosport

Alle tv-beelden van de Olympische Spelen zijn vanaf 2018 te zien bij Eurosport. Discovery Communications, het moederbedrijf van de commerciële sportzender, sloot een exclusieve miljardendeal rond de Europese uitzendrechten. Voor de NOS en andere publieke omroepen in Europa betekent de deal een 'serieuze dreun'.

Thijs van Soest
null Beeld epa
Beeld epa

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) deed voor het eerst zaken met slechts één bedrijf voor het hele Europese continent. De deal, ter waarde van ongeveer 1,3 miljard euro, loopt van de Winterspelen van Pyeongchang in 2018 tot en met de Zomerspelen van 2024. 'Dit is een historische dag', zei David Zaslav, hoogste baas bij Discovery.

Voorheen sloot de organisatie losse overeenkomsten met landelijke omroepen, zoals de NOS, de BBC en France Télevision. De rechten van de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro zijn bijvoorbeeld nog wel in handen van de NOS. Discovery, het bedrijf van mediatycoon John Malone, heeft laten weten dat er vanaf de Spelen van 2018 per land aparte deals worden gesloten met grote, publieke zenders, zodat ook die grote delen van de Spelen kunnen uitzenden. 'We staan open voor allerlei opties, dus we gaan per land de onderhandelingen in', zei Zaslav.

NOS-directeur Jan de Jong laat in een reactie weten 'enorm verrast' te zijn en spreekt van een 'serieuze dreun'. De omroep deed met de EBU, de gezamenlijke Europese omroepen, mee aan de strijd om de rechten. 'Maar men kiest onomwonden voor het geld', stelt De Jong nu. 'Niemand heeft dit zien aankomen. De Spelen zullen niet meer bij de publieke omroepen te zien zijn.'

De NOS gaat nu in ieder geval proberen de sublicenties voor de uitzendrechten van het schaatsen en zwemmen binnen te slepen. 'Het kan echter nog wel lang duren voordat daar duidelijkheid over is', vreest De Jong.

'Mediacowboy' Malome

Discovery is het bedrijf van John Malome. Lees hier meer over deze 'mediacowboy'.

53 landen

De overeenkomst met het IOC omvat de beeldrechten in totaal 53 landen. Opvallende afwezige in die lijst is Rusland. In Amerika sloot het grote netwerk NBC al eerder een megacontract met het IOC. Voor het uitzenden van de Olympische Spelen van 2014, 2016, 2018 en 2020 in de VS betaalde NBC 4,38 miljard dollar aan het IOC. De Europese deal gaat overigens in Frankrijk en Groot-Brittannië pas in 2022 in. Die landen ondertekenden al eerder contracten met het IOC voor 2018 en 2020.

Behalve Discovery waren er meer dan tien andere gegadigden in de strijd om de uitzendrechten voor Europa. Het mediabedrijf (bekend van onder meer zenders als Discovery Channel en TLC) zal een deel van de stortvloed aan beelden waarschijnlijk op betaalzenders plaatsen, maar sprak met het IOC af dat het leeuwendeel van het olympische programma op een open kanaal, zoals Eurosport dat zelf ook is, te zien zal zijn. Discovery Networks kocht het pas vorig jaar en liet toen al weten grote plannen te hebben met het pan-Europese kanaal.

undefined

Sven Kramer (L) en Ireen Wust in de Adler Arena, een dag voor aanvang van de Olympische Spelen in Sotsji. Beeld anp
Sven Kramer (L) en Ireen Wust in de Adler Arena, een dag voor aanvang van de Olympische Spelen in Sotsji.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden