Tv-recensie: The Roast of Gordon was hard en bij vlagen vermakelijk

De eerste Nederlandse editie van The Roast was hard en bij vlagen vermakelijk. Jammer van de 'onbedoelde' stereotypen.

Julien Althuisius
The Roast of Gordon. Beeld ANP
The Roast of Gordon.Beeld ANP

Dankzij een uitgekiende pr-strategie van Comedy Central was er de afgelopen weken haast niet aan te ontkomen en dinsdagavond was het dan zover: The Roast of Gordon. Dat klinkt misschien een beetje onsmakelijk en dat is het ook, maar op een andere manier. Voor de volledigheid: een roast is een uit Amerika overgewaaide traditie waarbij iemand, bij wijze van beledigende toost, door vriend (en soms vijand) belachelijk wordt gemaakt. Iemand eren door hem af te branden. In de VS doet Comedy Central het al jaren en werden onder andere acteurs Rob Lowe, James Franco en Charlie Sheen geroast. En misschien kent u Donald Trump ook wel.

Dinsdagavond was de eer aan Gordon om de allereerste Nederlandse 'roastee' te zijn.

In de openingssketch kreeg Gordon, verkleed als Narcissus, een spiegel aangereikt en zette die aan zijn neus. De toon was gezet.

Na de introductie van Gordon mocht radio-dj Sander Lantinga als eerste het vuur openen. 'Mensen denken misschien: wat doet die Sander hier, wat heeft hij met Gordon? Nou er is echt een connectie. Ik wilde weg bij 3FM, naar 538. Dat mocht niet. Toen heb ik gedreigd elk uur een nummer van Gordon te draaien en ja hoor, ik kon gelijk vertrekken.' Ja, het werd beter. En platter. En harder. Eenmaal op dreef (bij The Roast is het de bedoeling dat je niet alleen de roastee, maar ook je mede-roasters op de hak neemt) kwam Lantinga terug bij Gordon. 'Je hebt weleens gezegd dat het internet en Twitter een open, lekkend riool is. Dat is precies hoe ze in Amsterdam jouw anus noemen.'

The Roast of Gordon

Kijk de hele aflevering hier terug.

The Roast of Gordon was groot opgezet door Comedy Central; de zaal gevuld met min of meer bekende Nederlanders, veel champagne, glitter, glamour en veel grappen over Gordons zangkwaliteiten en cocaïnegebruik. De ene roaster slaagde daar wat beter in dan de ander.

Zo valt het optreden van Peter Pannekoek (die bijvoorbeeld verwees naar The Roast van Donald Trump van vijf jaar geleden, nu de aanstaande president, en die de roast van Gordon daarom vergeleek met een baby-Hitlermoment) het best te omschrijven met een drietal vuur-emojis, terwijl Erik de Zwart misschien nog wel meer zichzelf dan Gordon voor paal zette. De Zwart was overigens ook regelmatig zelf het doelwit, wat hij niet altijd even leuk leek te vinden. 'Erik de Zwart. Jeetje man', begon Sophie Hilbrand tegen de voormalig radio-dj die nu voor TMG werkt. 'En dan noemen ze mij een oud wijf bij een jongerenomroep. Jij bent tegenwoordig hoofd nieuwe media. Tenminste, dat stond op de profielpagina van je Hyves.'

Zo was de eerste editie van de Nederlandse The Roast bij vlagen heel vermakelijk, juist omdat het er zo hard aan toeging. Maar om diezelfde reden werd het hier en daar ook wat ongemakkelijk, bijvoorbeeld als er weer eens wat stereotypen over Jörgen Raymann of Steven 'Braboneger' Brunswijk uit de kast werden getrokken. 'Een zwarte man met een zuidelijk accent', zei Gordon op het eind over Brunswijk, 'die zag je vroeger alleen op de plantage, toch?' Het zal wel weer niet zo bedoeld zijn.

Bekijk hier de hele aflevering terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden