Tv-recensie Obese: 'Vette pech voor de 50.000 obesitaspatiënten'

Tv-recensent Jean-Pierre Geelen keek naar het nieuwe tv-programma Obese. Hij zag veel tranen, hoorde zoete violen maar bleef met een nare bijsmaak zitten.

Wendy van Dijk presenteert Obese. Beeld anp

De deurbel ging bij Danny. Wendy van Dijk stond in het trapgat. Ze riep: 'Danny, je bent het geworden! Wij gaan jou helpen om de helft van je gewicht kwijt te raken. Binnen een jaar sta jij weer op de surfplank!'

Danny moest huilen. Hij belde zijn moeder, die ook in snotteren uitbrak. Er klonk strijkmuziek. Wendy straalde als een reddende engel.

De hulp kwam niet ongelegen, want alles was vet en veel aan Danny, ooit een sportieve 'surfhunk'. 270 kilo torste hij nu met zich mee, en dat ging niet meer. Hij had 'alles' geprobeerd, maar psycholoog, diëtist noch zijn toenmalige vrouw had Danny kunnen helpen. Wat te doen? Je belt Wendy, warme weldoenster. Televisie als laatste strohalm.

Vierhonderd kandidaten hadden zich aangemeld met 'morbide obesitas'. Wendy ging zes van hen redden, voor Obese, dat zondag van start ging op RTL4.

Wendy schuwde de triomf niet. Ze zei: 'Wij. Nemen deze mensen bij de hand. En veranderen. Voor eens en voor altijd. Hun leven. En geven hun dromen terug.'

Wat kunnen Wendy en haar ploeg wat Danny niet lukte? Je kwam het niet te weten. Het enige dat vooraf vaststond, was dat het ging lukken, na een tegenslag (galstenen) keurig halverwege het verhaal. Zo werkt dat.

Danny kreeg twee personal trainers, die met hem aan de slag gingen om de 144 kilo puur vet uit zijn lijf te persen. Uren per dag moest hij sporten. RTL had in Danny's huis fitnesstoestellen geplaatst. Zijn koelkast werd gevuld met enkel groenten en fruit. Er lag een videoboodschap van Danny's ouders klaar.

En dan maar trainen. Het lukte Danny dus. Sterker: zo bezeten als hij ooit vrat, zo'n heilig bezield leek hij nu om af te vallen. Ongezond: hij wilde meer sporten dan zijn trainers verantwoord vonden.

Het werd snel duidelijk: Danny's probleem zat niet in zijn lijf, maar in zijn verslaafde hoofd. Geen woord daarover in Obese.

Vette pech voor de 50 duizend obesitaspatiënten met wie Wendy zo begaan was. Die leerden niets, behalve dat je door veel sporten en minder eten afvalt. Alsof ze dat niet wisten.

1,4 miljoen kijkers smulden ervan. De kracht van de kermisattractie. De vrouw met de drie borsten. Een eeuwenoude traditie herleeft op tv: op RTL 5 trekken ze met melaatsen en ongelukkigen de straten door onder de titel Genante lijven.

Vinden we leuk.

Want wij houden van sprookjes. Zoals in alle help-tv draait alles om het sprookje: iemand zit in de put, een goede televisiefee trekt hem eruit. Ze leefden nog lang en gelukkig. Maar sprookjes bestaan niet. Keith Bakker weet er alles van.

Voor Danny valt te hopen dat hij zijn nieuwe gedaante weet te behouden nu de cameraploegen verdwenen zijn, maar misschien moet Zembla vast even een aantekening maken in de agenda voor 2013.

Vooralsnog resteerde bij mij vooral de bijsmaak van de emo-industrie. Steeds die muziekeffectjes op de 'moeilijke' momenten. De omhelzingen. De pathetiek. Wendy die elke paar minuten herhaalt wat je net had gezien. Aan het surfstrand werd de gehalveerde Danny (hij was na een jaar 155 kilo kwijt) door vrienden gelauwerd op het podium. 'Welkom in je nieuwe leven, Danny.' 'Dankjewel, dat gaat helemaal lukken. Het wordt een geweldig leven.' Daar waren de tranen weer. Zoete violen klonken.

Obese is mij te vet.

Jean-Pierre Geelen is tv-recensent van de Volkskrant.

 Danny's probleem zat niet in zijn lijf, maar in zijn verslaafde hoofd. Geen woord daarover in Obese  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.