Tv-recensie: NOS-item over Wilders in Spijkenisse was schadelijk en kwalijk

Zelfs Wilders vond de verhouding PVV'ers-journalisten in Spijkenisse wat scheef. Maar de NOS zag een massa.

Julien Althuisius
Wilders tussen de buitenlandse pers in Spijkenisse. Beeld anp
Wilders tussen de buitenlandse pers in Spijkenisse.Beeld anp

Het zal u niet zijn ontgaan dat zaterdag Geert Wilders zijn verkiezingscampagne begon in Spijkenisse. Volgens mensen die aanwezig waren, onder wie verslaggevers van deze krant, waren er maximaal 150 PVV-aanhangers en minstens evenveel journalisten, beveiligers, politieagenten en agenten in burger.

Toch was Wilders' campagnestart die avond de opening van het NOS Journaal van 20.00 uur. 'Vanochtend ging PVV-leider Geert Wilders voor het eerst op campagne, het land in, naar Spijkenisse', vertelde presentator Jeroen Overbeek. 'En, zoals we van hem gewend zijn, kreeg hij veel aandacht.' Je meent het.

In het item sprak NOS-verslaggever Michiel Breedveld van 'vele fans' en deed daar nog een schepje bovenop: 'Een ongelooflijke mensenmassa is hier op afgekomen.' 'Ongekend', noemde Breedveld het.

Zelfs als je de massaal toegestroomde (inter)nationale pers en alle beveiliging zou meetellen, dan nog was er bij lange na geen sprake van een 'ongelooflijke mensenmassa'. Een echte mensenmassa was bijvoorbeeld wel op de been bij de zorgmanifestatie op het Malieveld in Den Haag, met lijsttrekkers van de SP, GroenLinks en de PvdA. Daar kwamen minstens zesduizend mensen op af. Dat nieuws moest het doen met anderhalve minuut, na de dik zes minuten gratis zendtijd voor de Wilders-campagne.

Reactie NOS

De NOS heeft op de eigen website maandagmorgen een reactie gegeven op de kritiek. 'Iedereen die zich erover verbaast dat wij meldden dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk.'

Volgens de NOS was deze bijeenkomst echter veel hectischer dan bijeenkomsten in het verleden: 'Dat hebben we geprobeerd te omschrijven, maar daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen.

Lees de hele reactie hier

Wat er zaterdagavond gebeurde op het NOS Journaal is schadelijk en kwalijk. Schadelijk omdat in een tijd dat de media zo onder een vergrootglas liggen en van alle kanten onder vuur worden genomen, juist een onafhankelijk, groot journalistiek instituut als de NOS zo'n grote flater slaat - ongeacht of die nou het gevolg is van een journalistieke fout of van de angst te worden verweten niet genoeg aandacht te besteden aan de PVV.

Kwalijk omdat de 1,8 miljoen mensen die naar het journaal keken voor de gek zijn gehouden. Anders dan zijn voorbeeld Trump hoefde Wilders zich niet in te spannen om zijn alternatieve feiten bij een groot publiek aan de man te brengen; dat deed de NOS al.

Geert Wilders in Spijkenisse: een mensenmassa van jewelste, als we de NOS mogen geloven. Beeld epa
Geert Wilders in Spijkenisse: een mensenmassa van jewelste, als we de NOS mogen geloven.Beeld epa

RTL Nieuws deed het anders. Pas na de opening van hun uitzending van 19.30 uur over hoe robots mensen overbodig kunnen maken, kwam het bezoek van Wilders aan bod. 'Daar kwamen PVV-stemmers, maar vooral veel journalisten op af' luidde presentator Daphne Lammers het item in. 'De aftrap van de campagne van Wilders', deed Roel Geeraedts vanuit Spijkenisse verslag, 'is vooral een mediacircus'. Geeraedts sprak Wilders kort. 'Ik heb gelukkig ook heel veel mensen uit Spijkenisse gezien, maar...' zei Wilders. 'Niet alleen maar journalisten', vulde Geeraedts aan. Waarop Wilders lacherig antwoordde: 'De verhouding had iets anders mogen zijn.' Daar, hij zei het gewoon zelf.

De NOS had Geert Wilders trouwens ook gesproken. Breedveld vroeg om een verklaring voor de recente daling van de PVV in de peilingen. Wilders antwoordde dat ze op 15 maart iedereen zullen verrassen. Dat moeten we natuurlijk nog maar zien. Wat Wilders daarna zei, werd diezelfde avond, in diezelfde uitzending al bewaarheid. 'Geloof niet alles wat u, deels zelf, de ether in gooit.'

null Beeld
Beeld

Lees ook:

Bang om te worden ontmaskerd als elitaire fopjournalist
Zo krijg je het meest kritiekloze interview aller tijden. Lees hier de column van Peter Middendorp over twee interview met Geert wilders (+).

'De NOS ligt continu onder een vergrootglas'
Na zijn overstap van RTL naar de NOS is het Journaal beslist alerter geworden. Maar die laagdrempelige reportages, moet dat nou? Lees hier het hele interview met Marcel Gelauff (+), de hoofdredacteur van het NOS Journaal.

Linkse NPO negeert 'de gewone man'
Daar gaan we weer, was het gevoel in Hilversum na de oproep van NPO-baas Shula Rijxman het geluid van 'de gewone man' meer te laten horen op de drie publieke zenders. Maar de NPO kan niet genoeg de straat op gaan (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden