Tv-recensie: Michael Wolff had tijdens College Tour schoon genoeg van de kritische vragen

Twan Huys durfde in College Tour de Belangrijke Vraag te stellen aan Fire and Fury-auteur Michael Wolff.

Haro Kraak
null Beeld
Beeld

Twan Huys had het al aangekondigd, een tijdje terug in De Wereld Draait Door. Hij zou in College Tour aan Michael Wolff, schrijver van het spraakmakende Trump-boek Fire and Fury, Een Belangrijke Vraag stellen. Waarom suggereerde Wolff in de talkshow van Bill Maher dat Trump 'absolutely sure' een affaire had, terwijl hij het niet kon bewijzen?

Lees maar tussen de regels, had Wolf gezegd. De mensen die gingen zoeken, vonden multi-interpretabele passages over VN-ambassadeur Nikki Haley. Een ordinaire verkooptruc, oordeelde Huys. 'Een glibberig paadje', vond ook Matthijs van Nieuwkerk, in een item dat negen minuten lang door glibberde.

Maandag was het zover: De Vraag werd gesteld op NPO 2. En we wisten al hoe Wolff had gereageerd. Hij was boos geworden, of in elk geval kribbig, en had alle interviews met Nederlandse pers afgezegd. Hij zou zelfs 'nooit meer televisie' doen, kopte NU.nl op basis van een tweetje over zijn tourschema.

Een dag later stond Wolff alweer met een interview in de Volkskrant en had zich een volgend tv-relletje aangediend. Terwijl de Australische presentator Die Ene Belangrijke Vraag stelde, had Wolff opeens last van de verbinding. 'Ik hoor niks', zei hij en liep weg. Al snel verscheen een fragmentje online: Wolff hoorde De Vraag luid en duidelijk.

Ook in Carré, gevuld met vijftienhonderd studenten, was de akoestiek uitstekend. Een uitnodiging van College Tour kan sinds Daan Roosegaarde de guillotine of een standbeeld betekenen. Maandag begon het interview gemoedelijk. Er werden wat biografische feitjes besproken - de moeder van Wolff was Nederlands - en Wolff maakte gezellig denigrerende grapjes over socialite Trump: 'Hij zou nog naar de opening van een envelop gaan.'

Uiteindelijk raapten de studenten de moed bij elkaar om Hun Eigen Belangrijke Vragen te stellen. Waarom noemde Wolff geen bronnen in zijn boek? Wat was zijn reactie op de kritiek dat hij sensatiezuchtig is?

Wolff legde vermoeid uit dat je alleen toegang kunt krijgen tot het Witte Huis als je je bronnen beschermt en dat er veel jaloezie was onder journalisten, vandaar. Hij sensationaliseerde de mensen in zijn boek niet, nee: 'Ik maak ze meer waar ('truer').'

Toen mocht Twan Huys eindelijk Zijn Vraag stellen. Waarom toch die bewering over een affaire - why Wolff? 'Ik heb niks beweerd', zei hij. Weer verwees de auteur naar de ruimte tussen de regels. Wanneer, vroeg Huys voor alle studenten journalistiek in de zaal, is een feit dan een feit? Maar Wolff was niet bereid het handboek op te lepelen.

'Je wilt me ergens hebben waar ik niet naartoe ga', zei Wolff. 'Waarschijnlijk omdat je niet zo goed bent als Bill Maher.' Een grote grijns verscheen op het gezicht van Twan Huys. Er was van alles tussen de regels te lezen op dat gezicht. Vooral: bingo.

Het gezicht van Michael Wolff sprak ook boekdelen: hij had er schoon genoeg van. Maar als hij kritische vragen wil vermijden, kan hij beter zijn hele tour afzeggen.

Iedereen zit achter de president aan, zegt Michael Wolff, die hem van nabij volgde. En ze krijgen hem te pakken ook, dat weet hij zeker. Lees hier het interview met Michael Wolff dat eerder deze maand in de Volkskrant verscheen. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden