Tv-recensie: Als gespeculeer over Barbie leidt tot zelfkritiek bij RTL Boulevard, blijft het ineens angstvallig stil

Samantha 'Barbie' de Jong voelt zich 'geestelijk verkracht' door RTL. Wie heeft er boter op het hoofd?

Zomaar een gepeperde mening van Beau van Erven Dorens, dinsdag in RTL Boulevard. 'Die mensen hebben zo veel boter op hun hoofd', zei hij over een meldpunt voor seksueel misbruik in de culturele sector. 'Het bastion waar dit allemaal is gebeurd, Kemna Casting, waar Job Gosschalk drie decennialang zijn gang kon gaan, mag rustig doorgaan met het monopolie bewaken. Ik snap er niks van!'

Inderdaad, soms moet een hele organisatie boeten voor de wanpraktijken van enkele individuen. Zeker als het gaat om het stelselmatig uitbuiten van mensen in kwetsbare posities, terwijl de rest een andere kant op kijkt. Toch?

Op dagen dat er een rel rond RTL speelt zijn de omtrekkende bewegingen aan de desk van RTL Boulevard een prachtig schouwspel. De eerste zes minuten gingen dinsdag over Samantha de Jong, bekend als Barbie van zuipvakantie Oh oh Cherso en van een reeks RTL-realityseries met ludieke titels als Samantha en Michael scheiden ermee uit.

Die laatste serie ging, inderdaad, over hun scheiding. 'Ik zit er echt helemaal doorheen', zei de Haagse zonnebankbruine blondine, die in haar eentje voor twee kinderen zorgde en wanhopig op zoek ging naar schnabbels, vrijwel elke aflevering. Ze overdreef bepaald niet.

Vrijdag werd ze bewusteloos aangetroffen en in het ziekenhuis opgenomen. Er was sprake van 'overmatig drugsgebruik', volgens de familie. Of de overdosis opzettelijk was, bleef onvermeld. De familie zei dat De Jong rust nodig heeft.

'Wij zijn natuurlijk de eersten die daar gehoor aan moeten geven', zei Van Erven Dorens. 'Tuurlijk', antwoordde Frank Dane. 'Ik vind het ook heel privé allemaal.' Er moest, vond ook John van den Heuvel, zeker niet over de toedracht gespeculeerd worden.

Je zou denken: gespeculeer over privézaken is de kurk waar RTL Boulevard op drijft. Maar de redactie vond het niet relevant dat De Jong, inmiddels in de bijstand, laatst uitgebreid haar beklag deed over hoe ze jarenlang 'geestelijk verkracht' was. Door RTL. De zender was niet meer dan een voetnoot in het item.

Een bloemlezing uit het interview in Story: 'Mijn leven is een ravage. Alsof er een tsunami overheen geweest is. Ik ben het overzicht volledig kwijt.' 'Ik voelde me net een pop. Wilden ze op tv een 'hysterische Barbie' dan maakten ze me zo overstuur dat ik vanzelf door het lint ging.' 'Ik denk dat negentig procent in scène is gezet.' 'Alle bloedhonden hebben het zinkende schip verlaten.'

Natuurlijk is het ook haar schuld dat het schip ging zinken. Ze had haar geld niet hoeven uitgeven aan wéér een plastische ingreep of een roze outfitje. Ze had niet hoeven meedoen aan nóg een gescripte realitysoap. Daar koos ze zelf voor.

En RTL faciliteerde het voor een fooitje, vergrootte al het drama uit en keek toe, samen met honderdduizenden kijkers, hoe een leven ontspoorde. Het bastion dat het allemaal liet gebeuren, gaat ongestraft door met dit soort televisie. Ik snap er niks van. Jij wel, Boter Beau?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden