Tv-omroepen protesteren tegen eisen voetbalbond

De publieke en commerciële omroepen hebben per brief geprotesteerd tegen de eisen die de KNVB heeft opgesteld voor uitzending van voetbalwedstrijden....

MARCEL VAN LIESHOUT; FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggevers

Marcel van Lieshout

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Het gezamenlijke initiatief van de NOS, HMG (RTL 4 en 5, Veronica) en SBS is opmerkelijk, omdat de omroepen in een onderling gevecht zijn verwikkeld over verkrijging van de voetbalrechten. De KNVB beslist naar verwachting volgende maand wie het competitie- en bekervoetbal mag uitzenden. Op het spel staat welke tv-zender zich marktleider mag noemen. Onder de brief staan de handtekeningen van NOS-voorzitter A. van der Louw, HMG-directeur H. Boermans en SBS-directeur F. van Westerloo.

Vandaag voert de KNVB de eerste besprekingen met NOS, HMG, FilmNet en SBS. Dan komt ook de protestbrief aan de orde. Deze is donderdagmiddag verstuurd. A. van Eijden, commercieel-directeur van de KNVB, bevestigt dat de brief vandaag aan de orde komt.

De bond ontkent dat er in het bidbook passages staan die een aantasting van de journalistieke vrijheid betekenen. Een KNVB-woordvoerder: 'Deze bewering verbaast ons hogelijk. Iemand is heel erg in de war. Wij zijn er op geen enkele manier op uit te tornen aan de de journalistieke invulling van voetbalprogrammma's.'

De omroepen denken daar anders over. In het bidbook staat niet alleen dat 'een positief imago van voetbal' moet worden gewaarborgd, maar ook dat programmatitels 'consequent' de sponsornaam van wedstrijden en competities moeten vermelden. Studio Sport zou bijvoorbeeld Studio Sport PTT Telecompetitie gaan heten. Voorts eist de KNVB dat de programma's exclusief aan voetbal worden gewijd 'met een apart decor en een aparte leader'.

Ook de verplichting tot cross-promotion zien de omroepen als een aantasting van de journalistieke onafhankelijkheid. Die houdt in dat de omroepen moeten verwijzen naar elkaars voetbalprogramma's. Stel dat de NOS de uitzendrechten op het eredivisie-voetbal behoudt en RTL 4 voortaan de eerste divisie gaat uitzenden, dan is de NOS verplicht haar kijkers te wijzen op het RTL-programma.

Zorgen baart ook de passage uit het biedingsbericht, waarin wordt gesteld: 'De zendgemachtigde krijgt in elk programma een vooraf overeengekomen hoeveelheid tijd ten behoeve van haar journalistieke taken.' De vrees bij de omroepen is dat de rest van het programma niet aan journalisitieke criteria voldoet. Een andere zinsnede waartegen de omroepen protesteren, betreft de verplichting een vast omschreven aantal camera's per wedstrijd in te zetten.

De uitzendrechten op het voetbal zijn van doorslaggevend belang voor de toekomstige marktverhoudingen tussen de omroepen. In de lijst van best bekeken programma's over 1995 worden de eerste negen plaatsen ingenomen door voetbaluitzendingen. Het contract van de KNVB met de NOS, die nu nog de rechten heeft op het competitie- en bekervoetbal (voor interlands en Europese wedstrijden gelden aparte afspraken), loopt na dit voetbalseizoen af.

De KNVB verkoopt niet alleen de uitzendrechten, maar ook de produktierechten. De eigenaar daarvan maakt de voetbalbeelden en voorziet ze van commentaar. Een van de belangrijkste gegadigden voor het verkrijgen van de produktierechten is Endemol.

In dat licht is het opmerkelijk dat de protestbrief over het KNVB-bidbook ook is ondertekend door HMG. Endemol is een van de aandeelhouders van HMG. 'Endemol zit met twee benen in één broekspijp', aldus een betrokkene.

De eis van de KNVB inzake de positieve verslaggeving raakt het mogelijke werk van Endemol voor de voetbalbond rechtstreeks. Voor de HMG-zenders (RTL 4 en 5 en Veronica) is immers objectieve verslaggeving wèl van belang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden