Tv-najaar 2009: Wordt het wat?

Thijs van Soest

De ontwikkelingen op het gebied van digitale- en internet-televisie ten spijt, één traditie blijft vooralsnog fier overeind. De aftrap van het traditionele tv-seizoen. Zit er wat tussen, komend najaar? Mijn persoonlijke selectie:

1) Eén van de meest in het oog springende projecten is de enorme VPRO/CANVAS/TELEAC-productie Beagle: in het kielzog van Darwin. Al ruim een jaar in voorbereiding en op 1 september is het dan zover: Het schip De Stad Amsterdam vertrekt met een complete tv-crew vanuit Plymouth, Engeland voor een unieke reis rond de wereld. Locaties die Darwin tussen 1831 en 1836 per boot en te voet of te paard aandeed zullen tijdens de 10 maanden durende reis opnieuw bezocht worden. Wekelijks is er tv-show op het tijdstip van In Europa, met beelden van de reis en gesprekken met gasten. Zondag 13 september op Nederland 2 is de eerste.

2) Zondag 30 augustus is bij RTL5 de aftrap van een nieuwe serie So You Think You Can Dance. Dé verrassing van vorig seizoen. In deze talentenjacht blijken de jonge deelnemers écht iets te kunnen: dansen. Geweldige show, die ook in Amerika hoge ogen gooit. De nogal schreeuwerige presentatrice (Giaaaniniiiiiiii!!!) van het eerste seizoen, Elize, is vervangen door oud-MTV-vj Dennis Weening.

3) Maandag 24 augustus beginnen Katja Schuurman en Daphne Bunskoek met hun spannendste project in jaren: De Tafel van 5. Elke dag de meningen van vijf verschillende vrouwen tussen 19.00 en 20.00 uur. Benieuwd of ze kijkers bij RTL Boulevard en De Wereld Draait Door (Matthijs begint een week later weer, vanaf 31 augustus) weten weg te plukken. Ze zijn helaas niet elke dag live, daarmee mist het bij voorbaat de spanning die bij een liveshow hoort, die bijvoorbeeld DWDD wél heeft. Toch geven we het prijzenswaardige initiatief van SBS-zender Net 5 een kans.

4) Na weer een paar nazomerweken met Knevel en Van den Brink, ontwaken op maandag 7 september Pauw & Witteman weer uit hun lange zomerslaap. Met de start van het vierde seizoen wordt ook een nieuw decor in gebruik genomen. Het duo begint langzaam in de richting van de late nightkoningen van weleer, Barend en van Dorp, te kruipen. Zij maakten zeven seizoenen lang een veelbekeken dagelijkse talkshow.

5) De kans op een nieuwe flop voor Beau van Erven Dorens ligt op de loer, met de 'brutale nieuwsshow' CQC, vanaf vrijdag 28 augustus bij Veronica. Want programma's die zichzelf bij voorbaat al aankondigen als 'brutaal', 'prikkelend' en 'vernieuwend', hebben het in Nederland traditioneel zwaar. 'Dat zullen we dan nog wel zien', denkt al gauw de gemiddelde kijker. Gewoon in de luwte beginnen, zo'n nieuwsshow. Dan wordt het misschien wat, dankzij mond-tot-mondreclame.

6) Of je vindt 'm leuk, of je vindt 'm verschrikkelijk. Gordon. Het lijkt erop of steeds meer Nederlanders het laatste vinden. Gevaarlijk om ervoor uit te komen, maar ik mag 'm wel. (ja, kom maar met die comments...!) vanaf vrijdagavond 4 september gaat hij in RTL4's Glitter Glamour Gordon weer doen waar hij mijns inziens goed in is. Op reportage met de camera - net als in Joling en Gordon over de Vloer, maar ditmaal op weg naar party's en borrels. Vindt hij met Glamourland-nieuwe stijl na diverse tv-flops eindelijk zijn perfect passende programmaconcept?

7) Een gewaagd project van Rob Kamphues start op maandag 7 september om 21.30 uur. In Rob Kamphues over de Kop belooft hij een kijkje in zijn leven tijdens en na zijn midlifecrisis. Staat wel bijzonder vreemd geprogrammeerd: op jongerenzender Nederland 3.... Lijkt me dat weinig jongeren zich herkennen in de is-dit-alles-klaagzang van een presentator op leeftijd. Dit is Nederland 1-werk.

8) Andere noemenswaardige programma's komend seizoen:

Marc-Marie in 't Wild (Vanaf 8 september, Nederland 3)

Nederland in New York (Met Pieter Jan Hagens, vanaf 8 september, 19:30)

Het Mooiste Meisje van de Klas (Vanaf oktober, na Spoorloos op Nederland 1)

Ik Vertrek (nieuwe serie: donderdag 10 september, 21.30 uur Nederland 1)

Ibiza 24/7 (donderdag 10 september, 21.30 uur RTL 5)

Boer Zoekt Vrouw (nieuwe kijkcijferrecords? zondag 13 september, Nederland 1)

Ouders Hebben Geen Seks (zondag 13 september, 22.15 uur Nederland 3)

De Slimste (Ma t/m do, vanaf 28 september, 22.30 uur RTL 4)

Coming to Holland: De Undercover Prinsen (Najaar 2009, SBS 6)

Ushi & Van Dijk (Oktober 2009, RTL 4)

Undercover in Nederland (Najaar 2009, SBS 6)

Dexter (vanaf november bij de VPRO)

Een goed boek kan natuurlijk ook. Of een krant. Of een wandeling. Of Uitzending Gemist.

Dan nog wat filmpjes met previews:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden