TV leasen in plaats van kopen

Milieuvriendelijk produceren, recyclingbewust construeren en ecodesign. Het blad De Constructeur ziet ongekende mogelijkheden om een nieuwe markt te creëren. Binnenkort zal in het Duitse Hannover de beurs Econova worden gehouden, waarin veel van deze ontwerpen worden gepresenteerd....

Een televisie is bijvoorbeeld een zeer milieu-onvriendelijk produkt. Er zitten circa vierduizend verschillende chemicaliën in. Omdat het apparaat bij verbranding daardoor giftige gassen afgeeft, kan het niet bij het oud vuil worden gezet.

Een oplossing zou kunnen zijn dat televisies niet langer worden gekocht, maar geleased. 'De fabrikant blijft daarmee eigenaar en dus verantwoordelijk voor de eindbestemming van het produkt. Op die manier krijgen producenten van milieuschadelijke produkten niet meer de kans om de kosten van herverwerking of milieubeschermende maatregelen op de gemeenschap af te wentelen. Een aardige nietwaar.'

Helemaal nieuw is het initiatief niet. Fabrikanten van fotokopieerapparaten verkopen hun spullen al vaak niet, maar lenen ze uit, inclusief een onderhoudscontract. In bepaalde gevallen wordt het teruggebrachte apparaat uit elkaar gehaald en nog niet versleten onderdelen worden hergebruikt.

Fabrikanten worden hierdoor ook creatiever. Het aantal gebruikte kunststoffen in een kopieerapparaat is in één geval teruggebracht van twintig naar drie. En die waren ook nog recylebaar. Binnenkort zou ook een eerste eco-tv op de markt kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden