Tv-jaar 2012: Waar kunnen we ons op verheugen?

Wat gaat het nieuwe jaar brengen op televisie? Op welke series en welke amusementsprogramma's kunnen we ons verheugen? Vk.nl blikt vast vooruit.

Thijs van Soest
null Beeld

Series
Het wordt vooral een goed jaar voor serieliefhebbers. Uit Amerika komen Breaking Bad en Homeland, sinds kort op Nederland 3. Breaking Bad wordt door kenners gezien als één van de beste series ooit. De serie gaat over een scheikundeleraar die op een dag te horen krijgt dat hij lijdt aan een terminale vorm van longkanker. Om zijn gezin financieel veilig te stellen, moet hij een list verzinnen om snel geld te verdienen. Dan loopt hij een oud-leerling tegen het lijf met wie hij een lab begint om amfetamine te maken. Bekijk de eerste aflevering hier terug. De reeks wordt door Nederland 3 uitgezonden.

Het spannende Homeland vertelt het verhaal van een Amerikaanse militair die wordt bevrijd uit een gevangenenkamp in Afghanistan en bij thuiskomst als held ontvangen. CIA-agente Carrie Mathison (gespeeld door Claire Danes) gelooft Brody's verhaal niet en vermoedt dat hij nu voor Al Qaeda werkt. Elke zondag bij BNN op 3.

Nederlandse series
Maar ook het Nederlandse serieproduct is goed vertegenwoordigd in 2012. Nieuwe seizoenen van A'dam EVA (VPRO) en de studentenserie Feuten (BNN), maar ook Penoza en Bloedverwanten keren terug. Nederlands drama garandeert de laatste jaren zowel artistiek als publiek succes.

Volgens de KRO keert de misdaadserie Penoza in het voorjaar van 2012 terug op Nederland 3. De serie is ook verkocht aan de VS, waar ze een remake zullen maken; dit mag een behoorlijke eer worden genoemd.

Op donderdag 15 maart start op Nederland 1 de tweede reeks van Bloedverwanten, een broeierige familiesaga met onder meer Michiel Huisman in één van de hoofdrollen. Huisman maakt ondertussen ook flink carrière in Amerika, waar hij hoofdrollen speelt in de kwaliteitsserie Treme en de nog te verschijnen film American Dream.

Beatrix, Oranje onder vuur (VPRO, vanaf januari)
Al begonnen, maar de eerste aflevering belooft veel goeds. Als opvolger van de succesvolle serie Bernard, Schavuit van Oranje, zijn de verwachtingen hooggespannen. Met dezelfde schrijver en regisseur moet hetzelfde niveau haalbaar zijn. De kijkers zijn in ieder geval weer gevonden, want liefst 1,6 miljoen mensen zagen gisteren de eerste episode. 'Wat ook deze serie weer zoveel aantrekkelijker maakt dan veel andere dramaseries rond het koningshuis, is de licht vileine knipoog die scenarist en regisseur erin hebben weten te leggen, volgens beproefd recept', oordeelt Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant van vandaag.

Amusement
Volgende week donderdag begint alweer het 12de seizoen van Wie is de Mol..?, van de Avro, waar wekelijks anderhalf tot twee miljoen mensen naar kijken. Op social media, maar ook in de kroeg wordt ieder jaar weer wekenlang gespeculeerd over wie die verdomde mol nu is. Deelnemers aan WIDM - min of meer bekende Nederlanders - moeten samenwerken om opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren en geld te verdienen voor de pot. Maar één van hen saboteert de zaak in het geheim: de Mol. De deelnemers - maar de kijkers dus ook - moeten achterhalen wie dit is. De winnaar wint de pot. De mol speelt mee voor de eer. De opnames waren vorig jaar al in IJsland en mogelijk nog een ander land; dat wordt duidelijk gedurende de afleveringen. De deelnemers zijn dit keer onbekender dan ooit, maar dat maakt voor de aantrekkelijkheid van het programma niets uit. Wil je het toch weten, check hier de lijst.

The Winner is...
Of we er ons op moeten verheugen is de vraag, maar de door SBS ronkend aangekondigde nieuwe muziekstrijd The Winner is... moet volgens nieuwe eigenaar John de Mol het tij keren bij de kwakkelende zender en dus is het een interessant nieuw project. Want lukt het De Mol inderdaad om SBS weer op de kaart te zetten? Met een show waarin beginnende zangers en zangeressen, maar ook artiesten van weleer (Loïs Lane, Des'Ray, Dewi Pechler) in duels moeten strijden om uiteindelijk 1 miljoen euro, en uiteraard succes in de hitlijsten. Wordt het de zoveelste flop van Beau van Erven Dorens, of betekent het de weg terug naar boven voor de commerciële zender? Vanaf donderdag 26 januari te zien.

Een ander programma bij de SBS-groep waar we ons wel degelijk op verheugen is een nieuw seizoen van Peking Express. De realityserie waarbij deelnemers al backpakkend moeten racen door een ver land keert in de lop van het jaar terug bij Net 5. Het enige wat de nieuwe presentator, de onbekende Sol Wortelboer, kwijt wil, is dat het nieuwe Peking Express de kijker zal verrassen. 'Er zijn een aantal verrassingen die nog niet eerder vertoond zijn, om de race nog spannender te maken dan hij al is. Helaas kan ik daar alleen nog niets over vertellen.'

Verder nog op tv in 2012
Op 25 mei, de tiende sterfdag van oprichter en nierpatiënt Bart de Graaff, komt BNN met een nieuwe donorshow. Presentator Patrick Lodiers brengt nabestaanden van orgaandonoren en mensen die dat orgaan hebben ontvangen met elkaar in contact. Hoe is het voor nabestaanden om een wildvreemde te ontmoeten die een deel van hun dierbare met zich meedraagt? En hoe ga je om met iemand die een geliefde heeft verloren aan wie jij je leven te danken hebt? Het is op 25 mei te zien.

Matthijs van Nieuwkerk schuift begin januari aan bij College Tour, Hart van Nederland wordt 'journalistieker', de sportzomer met het EK en de Olympische Spelen brengt vele uren sport en analyses, en de VPRO komt tenslotte nog deze maand met het vijfde seizoen van 24 Uur Met..., waarin Wilfried de Jong 24 uur is opgesloten met Nasrdin Dchar, Claudia de Breij, L.A. Raeven, Herman den Blijker en Jochem Myjer.

null Beeld
De deelnemers aan Wie is de Mol 2012 Beeld
De deelnemers aan Wie is de Mol 2012
null Beeld
null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden