TV & films

ZATERDAG: 715 MINUTEN

Guzman: Oorverdovend

20.25-22.00 uur ned 1

Javier Guzman bekritiseert in zijn vijfde voorstelling de multiculturele samenleving en het wij-zij-denken. We leven in een asociale samenleving, beweert Guzman, iets wat hij invoelbaar maakt met voorbeelden uit zijn privéleven; zijn vader die hem op zijn 4de verliet en zijn drank- en drugsprobleem.

Mr. Selfridge

20.25-21.20 uur ned 2

Eerste reeks van deze tiendelige Britse dramaserie. Vanavond raakt Harry Selfridge steeds meer in de ban van de musicalster Ellen Love. Hij heeft zelfs een appartement voor haar gekocht. Als hij ziet hoe zij haar make-up opdoet, besluit hij cosmeticaproducten te gaan verkopen. Maar dat stuit op weerstand.

Wallace & Gromit: the Curse of the Were-Rabbit

20.00-21.40 uur rtl 8

(Steve Box, Nick Park, 2005) Een snuggere indruk maakt Wallace niet - zijn hond Gromit kijkt intelligenter uit zijn ogen. Toch heeft hij indrukwekkende uitvindingen op zijn naam staan. Neem de Bun-Vac 6000, een apparaat dat zomaar honderd konijnen kan opzuigen. Handig in een stadje dat lijdt onder een konijnenplaag, terwijl de jaarlijkse groentewedstrijd nadert. Na de drie korte Wallace & Gromit-films kon een speelfilmdebuut niet uitblijven. Park en co-regisseur Steve Box maakten een komedie van het zeldzame soort dat werkelijk geschikt is voor alle leeftijden. Het prettig onzinnige verhaal - Wallace en Gromit jagen op een vraatzuchtig reuzenkonijn - dient als kapstok voor een reeks fraaie visuele vondsten.

True Blood

20.50-21.40 uur foxlive

Zesde en laatste seizoen van de drama-vampierenserie True Blood. Bill raakt gewend aan zijn nieuwe krachten nadat hij is gereïncarneerd uit een plas bloed en de burgers liggen nog steeds overhoop met de vampiers. Jason en Sookie bereiden zich voor op een ontmoeting met de moordenaars van hun ouders.

Prinsengrachtconcert

21.20-22.30 uur ned 2

Het hoogtepunt van het Grachtenfestival (16-25 augustus) is elk jaar het Prinsengrachtconcert, dat dit keer toe is aan zijn 32ste editie.

Dit jaar extra feestelijk met het jubilerende Koninklijk Concertgebouworkest, dirigent Antonio Pappano en de Maltese tenor Joseph Calleja.

10 jaar Koefnoen

22.00-22.30 uur ned 1

In aanloop van de nieuwe Koefnoen-serie die op 31 augustus begint, selecteerden Owen Schumacher en Paul Groot de leukste fragmenten voor vier speciale compilaties. De thema's 'zorg en gezondheid', 'kunst, cultuur en literatuur', 'opvoeding en onderwijs' en 'eten en drinken' zijn allemaal afgestoft.

The Borgias

23.05-00.05 uur ned 2

Tiendelige Canadees-Hongaars-Ierse (ja echt) dramaserie over de beruchte familie Borgia, die in de vijftiende eeuw de macht grijpt in het Vaticaan. Vanavond het slot. Savanarola wordt op de brandstapel terechtgesteld, Juans lichaam is gevonden en Lucrezia heeft eindelijk een trouwpartner op het oog.

Blue Valentine

22.55-0.45 uur nederland 3

(Derek Cianfrance, 2010) Het kostte regisseur Cianfrance jaren om zijn droomproject te verwezenlijken, maar het eindresultaat mag er zijn: Blue Valentine is een aangrijpend, levensecht drama over de bloei en teloorgang van een liefdesrelatie geworden. De eerste ontmoetingen en prille kussen worden afgewisseld met de laatste poging die Dean (Ryan Gosling) doet om zijn huwelijk met Cindy (Michelle Williams) te redden, wat de zaak alleen nog maar triester maakt. De romantische momenten zijn gedraaid op warm 35 mm, terwijl de afbrokkeling van het koppel in benauwende kaders is vastgelegd met een digitale videocamera. Alleen al het kijken waard vanwege het tere zang- en dansnummertje dat Gosling en Williams bij elkaar improviseren.

Contact

00.20-2.45 uur net5

(Robert Zemeckis, 1997) Jodie Foster mag zich vanavond op Net 5 twee keer vastbijten in een obsessie. Eerst jaagt ze als FBI-agente Clarice Starling op seriemoordenaars in de klassieker The Silence of the Lambs (Jonathan Demme, 1991); vervolgens wil ze de hele wereld bewijzen dat buitenaards leven bestaat, in het ook erg goede science fiction-drama Contact. Regisseur Zemeckis koppelt de grootse, spectaculair vormgegeven zoektocht overtuigend aan het persoonlijke gemis dat wetenschapster Ellie Arroway (Foster) voelt; misschien zoekt ze eigenlijk vooral naar contact met haar veel te vroeg overleden ouders. Met een fenomenale openingsscène, die de kijker in één lange ononderbroken opname naar de rand van het universum lijkt te voeren.

ZONDAG: 945 MINUTEN

Ajax! Joden! Amsterdam!

zo 14.00-15.00 uur ned 2

Waarom gebruikt de harde kern van Ajaxsupporters de geuzennaam 'Joden'? Waar komt de associatie vandaan? En moet het gebruik worden verboden? Supporters en Joden die de spreekkoren als aanstootgevend ervaren komen aan het woord.

Kunstuur: 4 Art

18.00-18.15 uur ned 2

Kunstprogramma waarin vanavond Bart Rutten (conservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam) op bezoek gaat bij het splinternieuwe Stedelijk Museum in Den Bosch, waar de openingstentoonstelling van tassen- en sieradenontwerper Ted Noten te zien is.

Somethings's Gotta Give

20.00-22.35 uur net5

(Nancy Meyers, 2003) Jack Nicholson speelt een stinkend rijke playboy die na een hartaanval enkele dagen moet bijkomen in het zomerhuis van toneelschrijfster Diane Keaton. Zoals het gaat in zulke films, blijken de twee tegengestelde personages voor elkaar bestemd. Obstakels voor de liefde zijn alleen hun lastige karakters en een door Keanu Reeves gespeelde arts, die de twintig jaar oudere Keaton ook begeert. Dat leeftijdsverschil blijft de enige draai die Meyers aan de conventies van het genre geeft. Verder zijn er slechts de bekende chique decors, strandwandelingen en romantische violen, en klinkt La vie en rose op de soundtrack, elke keer als Parijs ter sprake komt. Toch het kijken waard vanwege Nicholson en Keaton.

Focus

19.25-20.20 uur ned 2

Korte wetenschapsdocumentaires met vanavond de vraag: hoe blijf je wakker? Presentator Michael Mosleykomt erachter dat een nieuwe generatie medicijnen hetzelfde zou kunnen doen voor slaap, als wat de anticonceptiepil heeft gedaan voor seks: ons onafhankelijk maken van de natuur.

Zomergasten

20.20-23.30 uur ned 2

In de vijfde aflevering is oud-minister van Financiën en oud-vice-premier Wouter Bos te gast, de kersverse baas van het VU Medisch Centrum. In de aanpak van de kredietcrisis werd hij gewaardeerd en zowel zijn collega's in de Kamer als de parlementaire pers verkozen Bos in 2008 tot politicus van het jaar.

Witse

22.00-22.50 uur een

Vlaamse politieserie met vanavond de eerste aflevering: Natuurlijke selectie. De jonge en zwangere laborante Fenny Jacobs wordt dood aangetroffen. Haar ex-man is onvruchtbaar en Witse ontdekt dat ze zwanger werd door kunstmatige inseminatie. Sommige artsen worden nerveus van die ontdekking.

Queen Victorias Kinder

23.35-00.20 uur zdf

Documentaire over de Britse koningin Victoria (1837-1901) die zeer verkikkerd was op haar man Albert, maar allerminst op haar negen kinderen. Uit de vele geciteerde brieven komt een vrouw naar voren die haar kinderen louter als onderdanen ziet, die moeten gehoorzamen aan de koningin.

Somethings's Gotta Give

zondag 20.00-22.35 uur net5

(Nancy Meyers, 2003) Jack Nicholson speelt een stinkend rijke playboy die na een hartaanval enkele dagen moet bijkomen in het zomerhuis van toneelschrijfster Diane Keaton. Zoals het gaat in zulke films, blijken de twee tegengestelde personages voor elkaar bestemd. Obstakels voor de liefde zijn alleen hun lastige karakters en een door Keanu Reeves gespeelde arts, die de twintig jaar oudere Keaton ook begeert. Dat leeftijdsverschil blijft de enige draai die Meyers aan de conventies van het genre geeft. Verder zijn er slechts de bekende chique decors, strandwandelingen en romantische violen, en klinkt La vie en rose op de soundtrack, elke keer als Parijs ter sprake komt. Toch het kijken waard vanwege Nicholson en Keaton.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden