Tv-duo afgetuigd door Hell's Angels

'Ik heb geen seconde getwijfeld', zegt tv-presentator Henk van Dorp. 'Wat zou jij doen als je versuft in de hoek van de kamer lag te kijken?...

Dinsdagavond boden Van Dorp en Frits Barend aan het begin van hun programma Barend & Van Dorp (RTL 4) hun excuses aan de Hell's Angels aan. De reden: vlak voor de uitzending waren zo'n tien leden van de internationale motorclub de Hilversumse studio binnengedrongen. Volgens RTL deelden ze klappen uit aan Barend en Van Dorp, en eisten ze excuses omdat de Hell's Angels in het programma herhaaldelijk als criminele organisatie zouden zijn bestempeld. De gasten - voetballer Brian Roy, europarlementariër Lousewies van der Laan (D66) en zanger Marco Borsato - bleven ongedeerd.

Volgens RTL was de beveiligingsdienst op het bewuste moment 'even niet in het pand'. 'Opeens stonden ze in de kleedkamer', zegt Van Dorp. 'Ze zeiden dat ze in het vervolg gewoon een motorclub genoemd wilden worden, en gaven me een klap op mijn achterhoofd. Daarna kreeg ik een stoot tegen mijn oor en vervolgens een onder mijn oog. Ik vloog uit mijn stoel, tegen de muur.'

'We zaten drie minuten voor de uitzending', zegt Barend. 'De schminkmeisjes waren weggevlucht. Iedereen was volslagen in paniek.'

Hij heeft geen spijt van de excuses: 'Natuurlijk moet je dit niet accepteren. Het einde is zoek als je gehoor geeft aan dit soort wensen. Maar je hebt makkelijk praten als je niet wordt bedreigd.'

Het duo ontkent de Angels als criminele organisatie te hebben omschreven. Wel hebben ze in uitzendingen met hun gasten over de motorclub gepraat in verband met de begrafenis van de vermeende crimineel Klepper, aldus Van Dorp.

Het is niet de eerste keer dat de Hell's Angels geweld gebruiken tegen de media. Zo ranselden ze tv-presentator Jan Lenferink af toen hij hun hoofdkwartier bezocht, en in 1993 deelden ze klappen uit aan de hoofdredactie van Nieuwe Revu. In maart dit jaar bezochten ze de opnamen van Kopspijkers, sloegen cabaretier Peter Heerschop in zijn gezicht, en eisten excuses vanwege een grap over de dood van een van hun leden. Presentator Jack Spijkerman maakte ze.

Barend, Van Dorp en ook europarlementariër Van der Laan hopen op een maatschappelijke debat over geweld tegen de media, mede naar aanleiding van andere recente zaken. Barend en Van Dorp sloten gisteren hun programma af met een discussie over veiligheid in Nederland.

Een vraag was: 'Denkt u dat een journalist alles kan zeggen?' Van Dorp (met blauw oog): 'Ikzelf ben wel een beetje een schijterd hoor, ik durf hier bijvoorbeeld ook niks concreets te zeggen over de Hell's Angels. Ik ben geen verzetsheld. Ik heb grote twijfel om een aanklacht in te dienen.' Het OM in Amsterdam heeft niet gewacht op een aanklacht en is een onderzoek begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.