Tv (3): Geboeid door tv?

Worstelen op tv. De worstelaars zijn kennelijk op afroep beschikbaar. Terwijl ze, in de door Rob Trip geleide dagelijkse gesprekkenreeks, geen stap tot elkaar komen....

Gisteren wond oud tv-producent Jef Rademakers zich op over door René Stokvis gemaakte 'medische ranzigheid'. De tv is een 'ramptoerist' geworden. 'Leedvermaak is de grote trend.' Zo'n uitspraak past mooi in het huidige ethische reveil. Zijn dringende oproep: elke amper toerekeningsvatbare zieke zou voortaan de camera's van zich af moeten schoppen.

Wat zou hij vinden van Geboeid? De kandidaten van dit SBS 6-datingprogramma zijn bij hun volle verstand. Geboeid werd geholpen door een fikse dosis voorpubliciteit. Eerder deze week zou ook de real life soap De Meiden van 5 van start gaan, maar daar keerde de voorpubliciteit zich tégen het programma. NOVA maakte de macht van de camera waar: een buurtoploopje werd nationaal nieuws. Net 5 stelde de serie vervolgens uit.

Zijn die kandidaten van hun Geboeid wel bij hun volle verstand? Ze zitten, gadegeslagen door camera's, een week lang met boeien aan elkaar vast. Astrid mocht gisteren steeds iemand wegsturen. Het kon me niet schelen want ik heb niemand leren kennen. Wél hoorde ik weer dat typische real life-therapie-jargon. 'Ik ben gewoon mezelf niet.' Oude real life-term: 'Uitdaging'. Nieuwe real life-term: 'Ontkoppeling'. Maar die boeien vielen tegen. Ik had gerekend op meer hilarisch geklungel. Gingen ze maar lekker met z'n allen geboeid poepen.

'Televisie, het is een rare wereld', zei de voice-over ten slotte. Maar onverantwoord was het niet, schokkend ook al niet en zeker niet 'verschrikkelijk humoristisch' zoals SBS-baas Fons van Westerloo vooraf beloofde. Het was sáááái. Ook deze poor man's-Big Brother kan ik weer fijn voor gezien houden. Met instemming citeer ik wat Arjan Ederveen woensdag in Televisie zei: 'Tv-kijken, het enige slaapmiddel dat via de ogen wordt ingenomen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.