Tutu verwijt Boesak verduistering donatie Paul Simon

De Anglicaanse aartsbisschop Tutu heeft de Zuidafrikaanse politie maandag gevraagd een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van ruim 200 duizend gulden geschonken door de popzanger Paul Simon voor een liefdadigheidsfonds voor kinderen....

REUTER; AP

Reuter, AP

KAAPSTAD

Tutu deponeerde de klacht samen met Mary Burton, die groot gezag verwierf als anti-apartheidsactiviste met de mensenrechtengroep Black Sash. Tutu en Burton zitten in het bestuur van een speciaal fonds voor kinderen die zwaar hadden geleden onder de apartheid. Boesaks stichting beheerde het geld.

Tutu verklaarde dat de 120 duizend dollar - een deel van de winst van het Graceland-tournee - door Simon in juli 1988 op de rekening van Boesaks stichting bij de First National Bank was gestort. Volgens Tutu is in de boeken niet na te gaan waar het geld is gebleven.

Boesaks FPJ werd al geplaagd door schandalen. Hulporganisaties uit Denemarken, Noorwegen en Zweden vrezen dat Boesak voor 1,16 miljoen dollar aan hulpgelden heeft misbruikt. De hulp uit de drie landen aan de stichting is bevroren.

In een rapport van de Zweedse regeringsinstelling SIDA worden oud-medewerkers van de stichting aangehaald die zeggen dat Boesak geld gebruikte voor de aanschaf van een auto en andere goederen. President Mandela wilde hem benoemen als VN-ambassadeur in Genève, maar hield de benoeming aan tot er duidelijkheid is over de kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden