Tutu tegen pensioenfonds ABP: stop met beleggen in Israël

De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu heeft pensioenfonds ABP in een open brief verzocht om te stoppen met investeren in Israëlische banken die de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied ondersteunen.

De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu Beeld EPA
De Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond TutuBeeld EPA

Een woordvoerster van het ambtenarenpensioenfonds laat weten dat de directie van ABP de brief donderdag bespreekt in de bestuursvergadering. Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, vindt dat ABP door de investeringen meewerkt aan het schenden van mensenrechten.

ABP investeert voor iets meer dan 50 miljoen euro in drie betrokken Israëlische banken. De beleggingen geven al langer aanleiding tot discussie.

De afgelopen tijd heeft het fonds meerdere brieven binnengekregen over de kwestie. Ook van organisaties met een standpunt dat haaks staat op dat van Tutu en actiebeweging Avaaz die diens brief aanhangig maakte. Christenen voor Israël, bijvoorbeeld, roept ABP op juist te blijven investeren in Israëlische banken en bedrijven.

ABP wijst erop dat er momenteel noch nationaal, noch internationaal een verbod bestaat op het beleggen in de Israëlische banken. Pensioenuitvoerder PGGM besloot eerder dit jaar niettemin om zijn investeringen in vijf Israëlische banken te staken. Ook andere bedrijven hebben zich uit beleggingen, samenwerkingsverbanden en andere activiteiten in Israël teruggetrokken vanwege de Palestijnse kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden