Nieuwsverkiezingen VS

Tussentijdse verkiezingen Florida en Georgia nog niet beslist

De resultaten van de tussentijdse parlementsverkiezingen (midterms) in de VS worden zowel in Florida als in Georgia betwist. In Florida komt waarschijnlijk een hertelling voor zowel de senaatszetel als het gouverneurschap. In Georgia weigert de gouverneurskandidate voor de Democraten, de Afro-Amerikaanse Stacey Abrams, haar nederlaag te erkennen.

De Democratische gouverneurskandidaat Andrew Gillum had zijn nederlaag in Florida al toegegeven, maar vraagt misschien toch een hertelling aan omdat niet alle stemmen lijken te zijn meegeteld Beeld AP
De Democratische gouverneurskandidaat Andrew Gillum had zijn nederlaag in Florida al toegegeven, maar vraagt misschien toch een hertelling aan omdat niet alle stemmen lijken te zijn meegeteldBeeld AP

In Florida bepaalt de wet dat bij een stemmenverschil van minder dan een half procent tussen de kandidaten automatisch een hertelling moet volgen. Bij een verschil van 0,25 procentpunt moet de hertelling zelfs met de hand gebeuren en dat kan nog weken voortduren. Zoiets gebeurde al eens in 2000, bij de presidentsverkiezingen tussen Al Gore en George W. Bush. Die laatste won uiteindelijk, na tussenkomst van het Hooggerechtshof.

‘Hertelling nodig’

Nu blijkt dat de Democratische senator Bill Nelson slechts 0,22 procentpunt minder stemmen achter zijn naam kreeg dan zijn Republikeinse tegenhanger Rick Scott. Die laatste riep zichzelf tot overwinnaar uit. ‘Maar rekening houdend met de omvang van Florida, menen we dat het resultaat van de verkiezingen nog niet bekend is en er een hertelling nodig is’, verklaarde de advocaat van Nelson, Marc Elias, donderdag.

Ook voor het gouverneurschap in Florida is het nagelbijten. De Democratische kandidaat Andrew Gillum gaf eerder zijn nederlaag toe, maar merkt nu op dat er nog veel stemen niet geteld werden, meer dan aanvankelijk gedacht. Het verschil tussen hem en zijn Republikeinse rivaal Ron deSantis is miniem, met respectievelijk 49,15 procent en 49,62 procent. Het team van Gillum sluit niet uit dat ze toch een hertelling zullen aanvragen. Ze stelden zelfs al een advocaat aan: Barry Richard, die in 2000 George W. Bush verdedigde.

Mogelijk belangenverstrengeling Georgia

In de naburige staat Georgia riep Republikein Brian Kemp zichzelf donderdag tot winnaar uit. Maar zijn rivale Stacey Abrams, die gehoopt had de eerste zwarte vrouwelijke gouverneur van het land te worden, weigert haar nederlaag te erkennen.

Stacey Abrams (links) en Brian Kemp bestrijden elkaar nog om het gouverneurschap van Georgia. Beeld AFP
Stacey Abrams (links) en Brian Kemp bestrijden elkaar nog om het gouverneurschap van Georgia.Beeld AFP

Volgens haar misbruikte Kemp zijn positie als ‘secretary of state’ om sommige kiezers te beletten hun stem uit te brengen. Zo konden tienduizenden, vooral zwarte kiezers zich niet registreren vanwege de aangescherpte wetgeving rond hun identificatie.

Er werd een klacht ingediend tegen Kemp wegens belangenverstrengeling. De klagers willen dat de zittende gouverneur een vervanger aanwijst voor Kemp om nieuwe verkiezingen te coördineren als de resultaten te dicht bij elkaar liggen. Abrams behaalde 48,73 procent van de stemmen tegen 50,33 procent voor Kemp. ‘Maar nog niet alle stemmen zijn geteld. Hoe kan je dan de overwinning claimen?’, aldus Abrams’ advocaat John Chandler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden