Tussenrapport

WEL EERST hun eindfuif in de openlucht, maar daarna moesten ze toch nog tot half vier 's nachts doorwerken om het jaar af te maken: het zijn soms net schoolkinderen, die kamerleden....

Persoonlijk sta ik ook heel dualistisch tegenover de vraag of Paars in 1998 over zal gaan, want het tussenrapport ziet er niet rooskleurig uit.

Neem Kok, die in gedrag en vlijt weinig te wensen overliet, en die als voorzitter van Europa ook aardig leek te beginnen. Maar wat blijkt 'Amsterdam' uiteindelijk concreet te hebben opgeleverd? Drieduizend arrestanten op basis van een dubieus politiestaatartikel plus de belofte van Sorgdrager (om er in één adem nog eentje te noemen) dat ze een nieuwe wet zal bedenken. Heeft iemand wel eens uitgerekend hoe vaak dat vrouwtje sinds 1994 al heeft bezworen dat ze haar volgende proefwerk wél goed zal maken?

Of anders die Van Aartsen. Nog geen drie maanden nadat hij had verzekerd dat de varkenspest onder controle was, had de epidemie zich zestigvoudig verspreid, en nog elke dag schijnen dode beesten aan vorkheften te hangen, maar het Journaal heeft er geen aardigheid meer in, dus niemand ziet het nog.

De reusachtige Nuis mag er trouwens ook wezen. Een geeltje om je aanhankelijkheid aan een omroep te bewijzen! Toen hij merkte dat de sociaal-democraten en de christenen (samen goed voor VARA, KRO en NCRV) tegenlagen, ging hij terug naar vijftien gulden, maar minder noemde hij bij voorbaat 'van de gekke'. En ten slotte heeft hij er ¿ 12,60 uitgesleept.

Ongeveer dus op het niveau van wat zijn partij heeft binnengehaald met het 'correctief referendum', waarvan de uitslag als ik het goed heb begrepen alleen maar geldig zal zijn als 99 procent van de stemgerechtigden is opgekomen, en het overheidsvoorstel ook steunt.

En wat te denken van Ritzen? De ene motie overleefd, de tweede naast zich neergelegd en de derde niet gehoord wegens microfoonstoring.

Of mevrouw Borst? Thuiszorg nog altijd niet in orde, maar wel ¿ 500,- voor verslaafden die willen meedoen aan een experiment waarbij ze gratis heroïne krijgen. 'Rijkssnuivers', las ik in De Telegraaf, want daar waren ze de 'staatsruiveniers' van wijlen Jacques Gans nog niet vergeten.

Of Wijers? Vergeet eerst bij te houden wat Securitel-gewijs niet door de beugel kan, en als de samenleving is ondergedompeld in een staat van rampzalige rechtsonzekerheid, weigert hij te vertellen wat hij nog meer heeft verzuimd in Brussel aan te melden!

Dan zwijg ik nog van Van Mierlo die nu ineens naar de handover van Hongkong gaat om zoete broodjes te bakken bij de Chinezen, en van de dames Jorritsma en De Boer die nog maar één stap verwijderd zijn van het voorstel om zware gevangenisstraf op te leggen aan elke automobilist die harder rijdt dan een fietser.

Maar het bontst van allemaal heeft Dijkstal het natuurlijk gemaakt. Nu pas blijkt dat die indertijd een ongeneeslijke psychopaat heeft voorgedragen als hoofdcommissaris van het korps Rotterdam.

Burgemeester Peper zag het meteen, maar als altijd loyaal met voormalige of zittende VVD-bewindslieden, heeft hij maanden geprobeerd de patiënt in bescherming te houden door hem toe te spreken, plat te spuiten of in een dwangbuis te stoppen, en dan tegen de ondernemingsraad te zeggen dat meneer Brinkman met een griepje thuis lag. Tot hij er zelf aan onderdoor dreigde te gaan, en Neelie (zijn vrouw) uit louter ellende de vakbond belde, of die iets kon doen.

Dijkstal!

Hoeveel geesteszieke korpscheffen, burgemeesters en commissarissen van de koningin zou die intussen al op zijn geweten hebben?

Die man moet ontzettend aan vakantie toe zijn. En aan het herexamen daarna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden