Tussenpaus

De nieuwe paus weet ook dingen over Nederland...

Dat de voetbalstadions in Nederland door spoorrails met elkaar verbonden zijn bijvoorbeeld. Maar dan moet je de treinen niet halverwege stilzetten, vindt hij. Van de vernielingen hoort hij op. Zijn dat de knopjes waarmee de deuren geopend worden? informeert hij. Ook stuk? Hij schudt zijn hoofd en vertelt iets over zijn jeugd. Het ging onder dwang, maar de treinen reden wel op tijd.

Ronnie Tober kent hij vaag. Dat een Nederlandse politicus vermomd als deze zanger over straat ging, hoort hij hoofdschuddend aan. Kamp Zeist, kent hij alleen van naam. Je moet geen grapjes over iemands uiterlijk maken, vindt hij. Hij vertelt iets over zijn jeugd waarin er ook grapjes over iemands uiterlijk werden gemaakt.

Natuurlijk gebruiken spijbelaars de regen als excuus in een land als Nederland, lacht de nieuwe paus. Een goede tweede is 'de brug stond open'. Met zoveel water, wat wil je? 'Soms heb ik echt geen zin', is de bekendste uitspraak van een spijbelaar die niet met naam en toenaam genoemd wil worden. Daar kan de paus zich wel in vinden. Spijbelen kun je alleen tegengaan door van klimaat te veranderen en de scheepvaart stil te leggen. Dit is niet wat de paus vindt, maar het is wel waar.

Condooms vindt de paus vies. Net als iedere man. Van het Nederlandse woord 'kapotje' heeft hij alleen vaag gehoord.

Het is een vies woord, omdat het als een gescheurd condoom klinkt. Net als iedere conservatief was de paus in zijn jonge jaren progressief. Wie zei er ook alweer dat wie niet progressief was in zijn jeugd, geen hart had, maar die dat op volwassen leeftijd nog steeds was, een misdadiger? De paus weet het even niet, of wil het niet zeggen.

Demente bejaarden worden in Nederland eens in de drie weken gedoucht, weet de paus. Maar dan zijn ze in ieder geval wel schoon, zegt hij. Grapje! voegt hij er snel aan toe. Ja, ja, natuurlijk is dat een schandaal in een land dat tot de rijkste van de wereld behoort. Maar jullie wilden toch zo graag Calvijn? Calvijn is wachtlijsten. Voor alles. En het meeste tweedehands kopen, terwijl je geld genoeg hebt voor nieuw. Tweedehands is een welvaartsverschijnsel, de nieuwe paus kan het niet genoeg benadrukken. In zijn jeugd heeft hij een keer de Amsterdamse vrijmarkt op Koninginnedag bezocht. Op de een of andere manier was dat schockerender dan vluchtelingenkampen, draaft nu ook de nieuwe paus echt een beetje door.

Ja, hij kent de vele samengestelde zelfstandignaamwoorden en uitdrukkingen met 'tussen' in het Nederlands. Tussendeur. Tussen de middag. Tussendoortje, kende hij nog niet. Die moet ik onthouden, lacht hij. Om meteen daarna weer ernstig te worden. Waarom eigenlijk? besluit hij.

Dat het wereldkampioenschap voetbal in 2006 in Duitsland wordt gehouden, daar is de nieuwe paus zich van bewust. Maar is er een verband? Net als destijds met de benoeming van een Poolse paus, de opkomst van Lech Walesa en de val van het communisme? Dezelfde Walesa die nu nogal zuinig zegt: 'Paus Benedictus XVI is vrij oud. Ik vraag me af of hij die taak aan kan.'

De paus doet nu wel erg ontwijkend. Hoezo? Dat het WK in Duitsland plaatsvindt, is een eer voor heel het land, zegt hij. Let goed op als mensen 'hoezo?' zeggen. De Nederlandse supporters gaan met treinen naar de stadions in Duitsland. Uiteraard heeft de nieuwe paus veel gehoord over de Betuwelijn. Hij probeert het met een grapje over dit miljoenen verslindende project, maar het lukt niet echt meer. Hij is een beetje moe, zegt hij. Lange dag. Zwarte rook, witte rook, nou ja, we hebben het allemaal met eigen ogen kunnen zien.

Benedictus XVI, glimlacht hij tot slot. Op de een of andere manier klinkt het als een drankje. Een in een klooster gebrouwen en op het vat gerijpt drankje voor mensen die bier en wijn te slap vinden, en whisky en jenever te sterk. In alle opzichten een tussenpaus, weet ook de paus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden