Tussenoplossing voor missies Kosovo

De NAVO-landen hebben donderdag afgesproken dat ze de veiligheidstroepen van Kosovo gaan trainen, ook al hebben sommige NAVO-landen dat land nog niet erkend....

Van onze correspondent Bert Lanting

Beide stappen zijn volstrekt onverteerbaar voor Rusland, dat zich nog steeds verzet tegen het besluit de vroegere Servische provincie Kosovo onafhankelijkheid te verlenen. Moskou eiste gisteren het vertrek van Joachim Rücker, het hoofd van de VN-macht in Kosovo (Unmik), uit protest tegen zijn plannen plaats te maken voor de EU-missie (Eulex).

Ondanks de Russische protesten kondigde Ban Ki-moon in een brief aan de Kosovaarse president Fatmir Sejdiu de ‘herstructurering’ van Unmik aan, zodat de EU een belangrijker rol kan gaan spelen in het jonge staatje dat voorlopig onder toezicht van Brussel staat. De brief komt twee dagen voor de deadline, die Kosovo’s verdedigers hadden gesteld aan de overgangstermijn van Unmik naar Eulex.

De EU is van plan ongeveer 2000 politieagenten en civiele adviseurs naar Kosovo te sturen. Het was de bedoeling dat die al dit weekeinde ter plaatse zouden zijn, maar de Eulex-operatie heeft flinke vertraging opgelopen doordat Rusland dwars ligt in de VN-Veiligheidsraad.

Rusland staat op het standpunt dat alleen de V-Raad toestemming kan geven voor het stoppen van de Unmik-operatie in Kosovo. Om dat probleem te omzeilen stuurt Ban Ki-moon nu aan op een tussenoplossing waarbij Unmik het grootste deel van zijn activiteiten overdraagt aan de EU-missie, maar toch aanwezig blijft in Kosovo.

Het ziet er ook naar uit dat Unmik in ieder geval in het noorden van Kosovo, waar de Serviërs de meerderheid vormen, zal blijven. In dat gebied, dat zich in de praktijk heeft afgesplitst van Kosovo, is de EU-missie niet welkom.

De veiligheidsmacht die de NAVO gaat trainen, moet in de plaats komen van het huidige Kosovaarse leger dat grotendeels uit guerrillastrijders van het UCK bestaat. Spanje, dat tegen de onafhankelijkheid van Kosovo was, doet niet mee met de training.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden