Tussendoor tegen de dikte en de dood

Het heet in Nederland een tussendoortje. De wereld heeft het over zoete en zoute snacks en kan er maar niet genoeg van krijgen....

's werelds grootste snackvreters. Nummer 1 staat onbetwist de VS, Japan staat 2, Engeland 3, en Duitsland nu nog 4.

Chips zijn de meest gegeten zoute snacks. Maar er komen elk jaar honderden andere zoutigheden bij. McCain frituurt kloddertjes aardappelpuree en doet ze in een zakje. Pepsi Cola kocht een paar jaar geleden een bakkerij in Chili die zoute stengeltjes bakt. De stengeltjes van een soort bladerdeeg, worden gefrituurd en verkocht in papieren tuutjes. Ze zijn populair maar hebben nog lang niet heel Latijns Amerika veroverd. En dat moet van Pepsi Cola, dat miljoenen beschikbaar stelt voor modernisering van de productie.

Intussen rukt de Mexicaanse maïs-chip op. Europa lust hem ook en we lusten nog elk jaar van alles een beetje meer. Zoute dingen, en in Nederland zelfs meer nog zoete. Je hoort al wel eens een knal soms die je moeilijk kunt thuisbrengen.

Grootste zorg van de tussendoor-industrie is de dokter. Als die ons weet te overtuigen dat we er dik van worden en ontploffen, zouden we wel eens kunnen gaan minderen. Daarom worden producten uitgedacht die niet zo vreselijk slecht zijn voor de mens, en de brutaalste smaakmakers bedenken spullen die extra speciaal heel goed zijn. Je doet jezelf als het ware ernstig tekort door ze niet te eten. Bijvoorbeeld een reep kunstchocola van Nutricia waar 24 vitamines en mineralen in zitten, veel meer dan in een bord eten. Maaltijdvervanger noemt Nutricia het snoepgoed.

Brutaal is ook Verkade (United Biscuits Netherlands) met nieuwe koekjes en zoutjes in de gezond klinkende serie McVitie's Go Ahead!. Een strooifoldertje: 'We genieten regelmatig van een koekje of een heerlijk tussendoortje. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van koekjes leidt tot vroege sterfte bij mensen.' (Het staat er ietsje uitvoeriger dan we het uit de folder overschrijven).

'Voor al deze mensen is er nu McVitie's Go Ahead!, een assortiment zoete en zoute tussendoortjes met een sterk verlaagd vetgehalte.' Op pakjes Go Ahead! zoutjes staat '90% VetVrij'. Wat staat daar dus? Je gaat er maar voor 10 procent dood aan. Volgende week te koop in de winkel. En dat is net even eerder dan andere koek, die pas in mei in de supermarkt ligt: Liga Grany.

Een brochure met productinformatie, bestemd voor inkopers van supermarkten hijgt: 'De consument wordt een moment-consument. De traditionele eetmomenten vervagen. Toenemend belang van verantwoorde voedingsstoffen tijdens tussendoorconsumptie. Verantwoord tussendoor is de snelst groeiende markt binnen koek en biscuits. Liga Grany, barstensvol granen en fruit, is door uitgebalanceerde samenstelling een voorkeursproduct volgens de voedingswijzer van het Nederlands Voedingscentrum.' Dus de dokter schrijft dit koekje voor! Het kan zo in het ziekenfonds.

Lu (zelfde moeder als Liga, General Biscuits) doet ook gezond. Nieuwe koekjes met de suggestief gezonde naam Vitalinea. Folder: 'Aangezien een derde van de dagelijkse hoeveelheid energie uit tussendoorproducten komt, wordt de kwaliteit en de samenstelling van deze producten steeds belangrijker. Lu houdt daar rekening mee zodat de consument onbezorgd kan genieten.' Een vertegenwoordiger van Lu, die deze week op een vakbeurs voor kruideniers in Utrecht op de koekjes trakteerde, zei er bij dat er 33 procent minder vet in zit en dat het dus (!) een koekje is waar je lekker van kan dooreten. Een stuk of zes?

En het houdt niet meer op met gezond. Persbericht: 'De Koninklijke Peijnenburgs Ontbijtkoekfabriek speelt in op de trend naar lekkere gezonde en verantwoorde producten voor tussendoor.' Er komt ontbijtkoek met volkorenrogge en zonnebloempitten en je moet het eten als je niet aan het eten bent, namelijk t-u-s-s-e-n-d-o-o-r.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden