Tussende nieuwe opels

Lelystad? John naar Lelystad?..

Jazeker, hij keerde na jaren zelfs terug naar dezelfde showroom van dezelfde dealer in dat zelfde Lelystad en met zijn vrouw en kinderen naar een woning in dezelfde Lelystadse straat als bijna een kwart eeuw eerder.

Sinds 1969 verkoopt hij Opels. In '63 kwam hij al bij het merk, monteur bij riva in Amsterdam. Na drie maanden dacht hij 'ik kan het beter boven de auto verdienen dan eronder' en hij ging het magazijn in en vervolgens naar de verkoop, in 1973 in Lelystad. Tot hij bevangen werd door een hogerop-verlangen: 1984 verkoopleider Den Bosch, drie jaar later commercieel directeur, 1989 algemeen-directeur Vee nen daal en commercieel di rec teur Veenendaal en Ede/ Wa ge nin gen, 1997... verkoopleider Lelystad. 'Ik was al een keer van de grond opgeraapt, totaal overspannen, en om dan op je negenenveertigste de tent te kopen en voor de bank te gaan werken, want voor die keus stond ik... Na overleg met de kinderen besloot ik mijn ouwe vak weer op te pakken.'

Dezelfde praatjes tussen altijd dezelfde auto's in altijd zo'n zelfde showroom - gaat dat nou nooit eens vervelen?

'Geen dag. Iedere klant is weer anders. In ons vak moet je doordrongen zijn van het besef dat voor de meeste klanten de auto de op één na - na een woning - de grootste investering in hun leven is. Dat is me toch wat. En mocht ik het soms vergeten, dan is er mijn vrouw die zegt: als jij iets voor duizend gulden moet kopen draai je je al vijf keer om.'

Kempenaar 01 is een bedrijventerrein in een hoek van een jaren-zeventig-woonwijk, een oneindig lijkend woonerf, in Lelystad. Tegenover Opel Visser met pomp bevindt zich Ford Kamphuis met pomp. Om de hoek een Citroën-garage. Maar ook Château Pro dor (voor ecologische wijnen) in de vorm van een kasteel uit de tv-serie Floris: staat te koop. En een Browning Center, een Center for Jazz and Soulballet, een lage Albert Heijn met postkantoor, Waterbedden, Dansschool Overeem, Fitnesscentrum Metamorfose met sportersbar, Keukengilde, Koot Autoschade Restau ratie, Doeland, vleesgrossier Borst, De Mas sa gesalon. Massagesalon op een bedrijventerrein? 'Deur is open' staat op een bordje naast de dichte deur; de bovenramen zijn pot dicht.

Klaas Wilting, meldt het lokale nieuwsblad dat uit de brievenbus steekt, gaat voor Omroep Flevoland een eigen tv-programma maken. De tv-ster en voormalige politiewoordvoerder zal daarin andere bekende Ne der landers, zoals Tony Eijk en Evert ten Na pel en Peter R. de Vries, langs onbekende maar interessante plekjes in de polder leiden.

De Opel Showroom in Lelystad is als alle auto-showrooms ter wereld: auto's langs grote ramen, daartussen een paar zitjes (rieten of anderszins luchtige stoelen rond een tafeltje, en vaak een parasol erboven), aanbiedingen, aansporingen, koffie.

Al 31 jaar auto's verkocht, precies zo lang als Opel het meest verkochte merk in Neder land is. Geregeld ook aan de kinderen van de vaders en moeders die ooit bij hem hun eerste automobiel aanschaften. 'Dat zegt toch wel wat, dacht ik. Verkopen is luisteren, is een van mijn belangrijkste stelregels. Verko pen is je interesseren voor de klant als privé-persoon.

'Voorbeeld. Je moet niet botweg een auto aanprijzen door te wijzen op de ruime achterbank waar zoveel plaats is voor de kinderen, want stel je voor dat zíj nou juist alles doen om kinderen te krijgen maar dat het niet lukt! Weet je wat een groot verschil is tussen vroeger en en nu? Bij de ouders kwam ik 's avonds wel bij hen thuis een auto verkopen. Bij hun kinderen niet. Die beschouwen dat denk ik als een inbreuk op hun privacy.'

En Lelystad? Ah, die ruimte. Ademhalen kun je hier. Een moestuin heeft hij hier, zijn grote liefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden