Tussenarrest met mogelijk grote gevolgen

De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond is geschrokken van de opvatting van de president van het Amsterdamse Gerechtshof dat Feyenoord een 'fundamenteel recht' heeft op het al dan niet toestaan van rechtstreekse uitzending van een thuiswedstrijd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het hoger beroep van Feyenoord tegen de KNVB deed mr J. Willems vrijdag weliswaar geen uitspraak, maar in zijn toelichting steunde de president van het hof de mening van Feyenoord dat een club zelf beslist over een live-uitzending. Volgens mr Willems stelt de KNVB 'ten onrechte' dat de zienswijze van Feyenoord in strijd is met de statuten en reglementen van de bond.

Het tussenarrest van mr Willems kan grote gevolgen hebben voor het tv-contract dat de KNVB met Sport 7 heeft afgeslotn. Daarin is ondermeer bepaald dat de onderlinge wedstrijden van Ajax, Feyenoord en PSV rechtstreeks worden uitgezonden. Ook heeft het tussenarrest consequenties voor afspraken tussen Sport 7 en de abonneezender SuperSport over rechtstreekse uitzending van een groot aantal wedstrijden in de eredivisie en de eerste divisie.

Volgens Feyenoord is nu gebleken dat de club gerechtigd is niet mee te werken aan rechtstreekse uitzending van de thuiswedstrijden tegen NAC (komende dinsdag op abonneezender SuperSport) en Ajax (24 november op Sport 7). De KNVB wilde Feyenoord maandag bij de Rotterdamse rechter dwingen tot uitzending van de wedstrijd tegen NAC, maar heeft dat kort geding inmiddels ingetrokken.

Feyenoord-directeur N. Edelenbos: 'Live-uitzending zonder toestemming van de club is voortaan uitgesloten. Dit is niet iets waar de KNVB of de meerderheid van de clubs over beslist. We zijn terug bij de situatie van vroeger. We zijn blij dat we weer terug hebben wat ons onrechtmatig was ontnomen.'

Of de topper tegen Ajax niet wordt uitgezonden is nog maar de vraag. Feyenoord maakt bezwaar tegen het feit dat Sport 7 nu al wekenlang adverteert met live-uitzending. Dat gaat ten koste van de kaartverkoop, zo redeneert de club. Alleen als de wedstrijd (nagenoeg) uitverkocht is stemt Feyenoord met uitzending in.

Feyenoord heeft altijd betoogd dat de uitzendrechten op thuiswedstrijden niet bij de KNVB maar bij de individuele clubs rusten. In een kort geding tegen de KNVB, in maart van dit jaar, stelde de Utrechtse rechter de club nog in het ongelijk. In de beroepszaak deed het hof gisteren geen definitieve uitspraak maar riep de partijen op alsnog tot overeenstemming te komen. De behandeling van het hoger beroep wordt op 20 december voortgezet.

Edelenbos: 'We zijn niet met een hetze tegen Sport 7 bezig. Tegen samenvattingen van een kwartier hebben wij geen bezwaar. Het gaat ons om het principe.' De principiële opvatting van Feyenoord over de uitzendrechten gaat overigens verder dan het tussenarrest van het hof. Feyenoord wil zelf uitmaken aan welke zendgemachtigde en onder welke voorwaarden uitzending wordt toegestaan.

KNVB-directeur P. Vogelzang kondigde vrijdag aan dat de bond zo spoedig mogelijk een buitengewone ledenvergadering wil wijden aan de perikelen rond de tv-rechten. 'De solidariteit van de clubs staat nu ter discussie. Deze opvatting van het hof kan de KNVB en in ieder geval een hoop betaald voetbalclubs enorme schade berokkenen.'

Volgens KNVB-penningmeester G. Bouwer is het niet zo moeilijk te voorspellen waar het geld terecht komt als de clubs de rechten zelf gaan exploiteren. Hij doelde daarmee op de top.

Bouwer zei dat de zaak Feyenoord-KNVB van internationaal belang is. 'De Europese voetbalunie hangt, bij wijze van spreken, vrijwel dagelijks aan de lijn. Dit speelt in heel Europa.'

Wat de KNVB overweegt kon de penningmeester nog niet zeggen. 'Wel heb ik begrepen dat we onze statuten en reglementen nu nader moeten bekijken. Die moeten we daarna eventueel aanpassen. Wat één club al niet overhoop kan halen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden