Tussen watermolen en slotgracht

Water en Stoom is de naam van een nieuwe, cultuurhistorische fietsroute langs de Veluwezoom (tussen Apeldoorn en Dieren). Karaktertistiek voor dit gebied is het water, afkomstig van het hoger gelegen Veluwemassief en op weg naar de IJssel....

De route (in totaal vijftig kilometer) staat uitvoerig beschreven in een speciale, met nostalgische foto's gevulde brochure (te koop bij de VVV's in de Veluwezoom voor ¿ 4,50). Tot en met 22 augustus kan de fietstocht worden gecombineerd met een rit per VSM-stoomtrein. Opstappunten zijn Dieren, Loenen, Beekbergen en Apeldoorn. De fiets kan mee in de trein.

Een overzicht van alle routes op de Veluwe, inclusief het aanbod van NS Rail Idee, de themaroutes en lange-afstandsroutes is ook te vinden in Fietsen op de Veluwe, een speciale uitgave van het Gelders Bureau voor Toerisme. Gratis af te halen bij de Veluwse VVV's.

De stadsregio Rotterdam brengt een nieuwe fietskaart op de markt, tweezijdig gedrukt, schaal 1:50.000 (stadskaart 1:25.000), met alle achttien gemeenten en tal van nuttige adressen voor fietsers. Voor acht gulden te koop bij VVV, ANWB en Rotterdamse boekhandels.

In Noord-Drenthe is een fietsroute Veenhuizen-Fochteloërveen uitgezet, die gedurende 25 kilometer over verharde paden door veenmoeras voert. Het routeboekje kost ¿ 10,95 en is te koop bij de VVV's in Norg en Assen. Ook telefonisch te bestellen bij de Provinciale VVV Drenthe: 0592-37.37.55.

De Streek-VVV Achterhoek stelde een nieuwe gids samen van de Kastelenfietsroute Oost-Gelderland (verdeeld in elf trajecten, totaal 355 kilometer). Ook staan alle dertien andere bewegwijzerde fietsroutes in de Achterhoek vermeld. Met kleurige kaartjes en in ringband. Voor ¿ 19,95 verkrijgbaar bij VVV en boekhandel in de Achterhoek alsmede bij de grotere VVV's en ANWB-kantoren elders.

Het Museum Asten heet sinds 1 juli Beiaard- en Natuurmuseum Asten. Onder deze naam vallen het Nationaal Beiaardmuseum en het Natuurhistorisch Museum De Peel.

Het Keringhuis in Hoek van Holland, dat in oktober zou worden gesloten, blijft bij voldoende interesse nog drie jaar open. In het informatiecentrum staat de stormvloedkering centraal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden