Tussen vergelding en vergeving schuilt meer dan de populaire opvattingen suggeren

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Mensen kunnen niet vergeven als ze niet kunnen vergelden', aldus Hannah Arendt, maandag in de Volkskrant geciteerd door Marjan Slob in een artikel over vergeving en vergelding. Ik weet niet in welke context Arendt dit heeft geschreven, maar de uitspraak lijkt me dubieus. Zoals ook de populaire opvatting dat vergelding de pijn van het slachtoffer vermindert mij dubieus lijkt. Erkenning van onrecht dat iemand is aangedaan is iets anders dan vergelding.

Slob stelt terecht dat geen slachtoffer gedwongen kan worden om de dader te vergeven, maar tussen vergelding en vergeving zit nog iets. Afzien van vergelding is geen vergeving.

Vergelding, hoe begrijpelijk ook, is primitief, je verlaagt je daarmee tot het niveau van de dader. En trauma's verdwijnen niet door vergelding.

Het strafrecht is voor een groot deel symbolisch en moet dat ook zijn. De illusie dat het veel meer kan zijn dat dat is onwenselijk en contraproductief.

Lees dan dit interview over zijn dagelijkse plekje op de voorpagina. 'Mijn macht is heel heel klein, maar je merkt dat je lezers zich soms wel gesterkt voelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden