Tussen serieus drama en politieke soap

Het was niet te voorzien, maar dat de VPRO juist nu begint metde politieke dramaserie Retour Den Haag naar het dagboek van Ed....

In Retour Den Haag wordt Wim Kok gespeeld door acteur Rudolf Lucieer, maar hem zullen we pas in aflevering twee goed zien. De eerste aflevering gaat vooral over de periode dat Ed. van Thijn nog burgemeester was en langzaam in de troebele wateren van de IRT verzeild raakte.

Retour Den Haag is een vrije bewerking van het dagboek van Van Thijn. Diens boek is door Martin Bril en Rogier Proper bewerkt tot een scenario dat de historische feiten weliswaar volgt, maar waaraan veel fictie is toegevoegd. Zo zien we de burgemeester frivool stoeien met zijn kersverse echtenote die even daarvoor een zwerver van haar stoep heeft gejaagd. Ook gaat de burgemeester op wijkbezoek waar hij door de slager voor 'rotjood' wordt uitgescholden vanwege zijn allochtonenbeleid.

Die details maken Retour Den Haag tot origineel drama, waarin politici dicht bij huis worden getypeerd. Tegelijkertijd wordt uitvoerig ingegaan op de perikelen bij justitie die uiteindelijk de IRT-affaire veroorzaakten. Dat is niet alleen saai, maar ook onbegrijpelijk zonder grondige voorkennis.

Regisseur Peter de Baan heeft de politieke en politie-lijn vaardig door elkaar gesneden, en bovendien mooi in beeld gebracht. Het probleem blijft echter het scenario dat zwalkt tussen serieus drama en politieke soap.

Hoe beter is dat in Engelse series als The house of cards en The Ambassador waarin suggestief in rake dialogen en goed getroffen beelden politiek en maatschappij briljant met elkaar worden verbonden.

Retour Den Haag blijft toch vooral kijken naar hoe de mannetjesmakers op de grime-afdeling het hebben gedaan. Huub Stapel is een te jonge en te gladde Van Thijn, Thom Hoffman een sterk gelijkende Hirsch Ballin en Anne Wil Blankers een prachtige Ien Dales. Zij imiteert niet, maar maakt een eigen creatie en dat is pas echte acteerkunst. Een probleem met de casting is dat altijd maar weer diezelfde koppen opduiken - weer Tom Jansen als politiecommissaris (rechtstreeks uit Spangen), weer Martin Schwab als politieman (rechtsteeks uit Baantjer). Kijken naar de eerste aflevering is vooral hoopvol wachten op wat komen gaat: de intriges in Den Haag en de rol van Jan Decleir als Ruud Lubbers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden