Tussen schroom en ijdelheid

Kenmerkend voor BNN is dat de omroep op gezette tijden met groot materieel uitrukt om dingen te ontdekken die door anderen al tamelijk uitvoerig zijn gedocumenteerd....

Zondagavond was er weer zo'n toffe BNN-docu. Ditmaal gingen de makers op zoek naar de karaktereigenschappen van de tv-presentator. Er was veel werk van gemaakt: originele vorm bedacht, zes presentatoren (merendeels actief in de amusementsbranche) op sleeptouw genomen naar een psycholoog, diverse kenners van het televisiewezen geinterviewd, het geheel gelardeerd met saillante fragmentjes. Helaas waren de bevindingen opgelegd pandoer: de gemiddelde presentator houdt van aandacht, is ijdel en ambitieus, lijdt aan onzekerheid en kan moeilijk omgaan met kritiek.

Het idee van de psychologische test was wel aardig, maar leverde uiteindelijk net zo veel of weinig op als de observaties van een paar insiders. Bovendien zorgde Fons de Poel (Netwerk) voor een kink in de kabel: hij wilde zich wel laten interviewen, maar een psychologische test vond hij te privé. Er valt te twisten over de vraag of deze weigering duidt op minder ijdelheid of juist op superijdelheid. 'Ik vind het geen pretje om mezelf terug te zien', zei De Poel, en ook die uitspraak is voor tweeërlei duiding vatbaar. Met Gijs Staverman (Yorin) weet je in elk geval wat voor vlees je in de kuip hebt: 'Voor mij was heel belangrijk dat ik beroemd zou worden.'

Ben je definitief beroemd als je Ticket to Love mag presenteren? Op het eerste gezicht lijkt het een benijdenswaardige opdracht, maar ik zou niet graag in de schoenen van Danny Rook staan. De meiden gaan moeizaam met elkaar om. Femke kon niet aarden in de groep en is al vertrokken. Irene zit met een eerste aanbidder in de love hut, maar er slaat geen vonk over. Het hele programma lijdt aan landerigheid.

Misschien zorgt Döne voor leven in de brouwerij. Zij is van Turkse origine. Haar familie is duidelijk niet gecharmeerd van dit zwoele avontuur. Ze heeft tot nu toe de minste brieven gekregen en heeft een regelrecht beroep op de Turkse mannen gedaan om hun schroom te overwinnen en haar te schrijven. Ben benieuwd of dat gebeurt: het zou een kleine culturele revolutie zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden