Tussen Maas en Rijnhaven

Hoe gerieflijk brengen we de pauze door in theater-, concert-of filmzaal? Een kijkje in vijf foyers...

Truus Ruiter

Het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam heeft iets wat geen enkel theater heeft: voor en achter uitzicht op water. Deze imponerende panorama's maken van de pauze een geweldige entr'acte. In de grote Rijnfoyer (op 'niveau 2') vind je een breed uitzicht op de Rijnhaven en in de Maasfoyer ('niveau 4') een prachtig uitzicht op de Maas met zijn Erasmusbrug. Vóór de glazen pui staat een rij fijne, zwartleren fauteuils richting raam, en reken maar dat ze worden gebruikt.

Zo riant als de entree is in dit theater, zo ruimtelijk zijn ook de verschillende foyers (én de toiletten – niet onbelangrijk in de pauze!) – je kunt rondlopen en steeds een nieuw hoekje ontdekken. De stoelen zijn strak en modern (aluminium buizen, zwart met rood leer), en de wanden helder rood.

De hoge Rijnfoyer heeft een buitenterras. Omdat de architect Peter Wilson bij het ontwerp van het Luxor Theater een schip in gedachten had, gaf hij het terras, met planken vloer, de vorm van een boeg. In de pauze blijkt het vooral rokers te trekken – hoewel er een rokersfoyer is – waardoor een luchtje scheppen voor niet-rokers een betrekkelijk genoegen wordt.

In de foyers, verdeeld over drie etages, zijn in totaal zes vaste bars en één mobiele. Vijftienhonderd bezoekers binnen vijftien minuten aan een drankje helpen, is voor de horeca-dienst de grote uitdaging. Inderdaad, binnen vijf minuten heb je je frisdrank (1,80), en nergens zijn moedeloos euro lange rijen voor de bars te vinden.

De (espresso) koffie is goed (1,70), en euro er is een bar waar cappuccino wordt gemaakt, een tijdrovend drankje waar weinig theaters zich in de pauze aan wagen. Voor cornetto's en Magnums moet je naar de Midden Rijn Foyer.

Wie na afloop van de voorstelling nog wat wil drinken, kan beneden terecht. De bar tegenover de garderobe en verkoopbalie (met merchandising) blijkt niet in gebruik te zijn zolang de musical 3 Musketiers speelt: het publiek komt van ver en wil na de lange voorstelling snel naar huis.

De riante wandelgangen zijn uitermate geschikt voor kunstobjecten. Dat bewijzen de tientallen bronzen beelden van Pépé Gregoire die er nu staan ter gelegenheid van 3 Musketiers. In januari, als de musical na tien maanden stopt, verdwijnen ze en komt er niets voor terug. Dan zal het leeg zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden