Tussen lelijk en mooi zit vaak een klein verschil

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Aflevering 174: tussen levenloze raai grasweilanden klinkt plots rumoer en vliegt een groep putters op en neer.

Beeld Studio V, met dank aan Reisboekhandel Pied à Terre, Amsterdam

Het is guur en het miezert, maar ik had me nu eenmaal voorgenomen om vandaag flink door te lopen. Vanaf een strategisch gelegen B&B tussen Beckum en Boekelo zuidwaarts; eerst een stukje langs de Hagmolenbeek, die hier meer lijkt op een sloot, daarna over landbouwwegen, een route binnendoor naar het Buurserzand.

Pak de kaart erbij en je ziet hoe makkelijk het lijkt om door zowat heel Twente, van Noord naar Zuid, een groene verbindingszone te maken tussen landgoederen en natuurgebiedjes. Hier zou je dan de loop van de beek kunnen volgen. De contouren liggen er al, her en der staan nog geriefbosjes en houtwallen overeind.

Ik sluit niet uit dat die plannen er ook waren, maar dat ze zijn gesneuveld toen staatssecretaris Henk Bleker in 2011 twintig jaar consistent natuurbeleid om zeep hielp - hij schrapte een groot deel van de geplande groene infrastructuur. Overijssel was destijds de provincie die het hardst stond te juichen bij de kapitaalvernietiging door Bleker.

Nou goed, dat soort gedachten dus ('hoe mooi zou het hier kunnen zijn'), als ik illegaal via de spoorlijn de nieuwe N18 in aanbouw oversteek - andere infrastructuur wordt wel gewoon aangelegd, zo te zien komt er een autoweg. Over de Hazenweg, een klein bosje, weilanden, een grondverzetbedrijf, de bestaande N18 oversteken naar de Kattenstaartweg.

Eekhoorn.

Je kunt altijd de officiële wandelroutes volgen, maar op dit soort tussenstukken zie je ook van alles. Een dichtgetimmerd café, een onbestemd vakantieoord, huizen met cyclamen voor de ramen. Tussen lelijk en mooi zit vaak een klein verschil. Op de Kattenstaartweg levenloze raaigrasweilanden, maar ook een huis met een minibosje. Aan de overkant van de weg een akker met een houtwal, ook langs de weg staan bomen.

Ik stop, vanwege het plotselinge rumoer. Een groep putters vliegt op en neer tussen de elzen en het veldje, waarop een groenbemester staat die ik niet kan thuisbrengen. In andere bomen: vinken en kepen. Als ik wil doorlopen, zie ik een eekhoorntje midden op de weg. Hij komt mijn richting op, totdat ik beweeg, dan vlucht hij een boom in. Landbouw kan ook mooi zijn.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees hier de eerdere afleveringen.

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden