Tussen harmonie en houterigheid

Antwoorden horen we eigenlijk niet, we zien alleen de ongeeresseerde ambtenaar die een spervuur van vragen op een onzichtbare asielzoeker loslaat....

Er komen twee verhaallijnen samen in Heart of Darkness, een 'modern oratorium' met zeven musici, een zangeres en een verteller. Het ene relaas betreft de verschrikkingen van de Nederlandse asielprocedure, het andere gaat over een barre zoektocht door de Kongolese jungle en is gebaseerd op het boek dat de voorstelling haar naam gaf: Heart of Darkness van Joseph Conrad. Ingejan Ligthart Schenk, acteur bij 't Barre Land, schreef de tekst en is de verteller; zangeres Jeannine Valeriano stort zich op het libretto, omringd door de musici onder leiding van componist/klarinettist Maarten Ornstein.

Voor zijn tekst gebruikte Ligthart Schenk behalve het werk van Conrad ook flarden van Kafka, Plato en delen uit bestaande asielzoekersdossiers. Van bizarre vragen aan asielzoeker K. Hoe lang heeft u ondergedoken gezeten in een kippenhok? Welke kleur heeft uw haar? stapt hij vlot over naar bredere thema's als het cren van de ideale maatschappij en de controle die daar bij hoort. Daarna nemen de musici het met duidelijk plezier weer van hem over.

Idealiter komt zo het beste van beide disciplines aan bod zonder de ene aan de andere ondergeschikt te maken, en op de beste momenten lukt dat ook in Heart of Darkness. Dan is er interactie, dan vallen de zwoel-swingende of de scherp-eigenwijze tonen van Ornsteins compositie op hun plek tussen het puntige betoog van de verteller, die op zijn beurt zijn weg soepel richting Valeriano vindt.

Maar helaas ontbreekt het ook nogal eens aan deze momenten en is het resultaat houterig. Zeker tijdens het eerste deel van de voorstelling is de acteur moeilijk te verstaan, en juist in die fase wil je weten waar hij heen gaat: puur sfeer is dan niet genoeg. Heart of Darkness is gemaakt speciaal voor Theaterfestival Boulevard, en ook alleen daar te zien. Dat is jammer, want je kunt je voorstellen dat met iets meer tijd dit mooie concept helemaal tot zijn recht zou kunnen komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden