DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Tussen boeren en bouwers hapt Rutte III naar adem

Een reek bewindslieden sprak de bouwers toe op het Malieveld.    Beeld ANP - robin van Lonkhuijsen
Een reek bewindslieden sprak de bouwers toe op het Malieveld.Beeld ANP - robin van Lonkhuijsen

Goedemiddag,

Kabinet en Kamer houden net zoveel van bouwers als van boeren, bleek vandaag. Nu nog een plan waarmee de liefde wederzijds wordt.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
De roep van het Malieveld

Wie een indruk wil krijgen hoe complex het leven van een politicus kan zijn, hoeft zich dezer dagen maar even te verplaatsen in CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Eerst zie je het oudste en trouwste deel van je achterban per trekker opstomen naar het Malieveld om te eisen dat het stikstofbeleid van tafel gaat. En net als je denkt dat je dat deel een beetje gerust hebt kunnen stellen, komt een ander invloedrijk deel van je achterban per kiepwagen en graafmachine naar Den Haag om te eisen dat je juist moet doorpakken omdat er anders niets meer gebouwd kan worden. Zoals onze verslaggevers vandaag lazen op een van de protestborden op het Malieveld: ‘Red de bouw, bouw de veestapel af’.

Ziedaar de situatie waarin de regeringscoalitie zich bevindt nu 2019 het jaar is geworden waarin normen en afspraken opeens ook echt normen en afspraken blijken te zijn die door rechters worden gehandhaafd. De schrik zit er inmiddels goed in op het Binnenhof, na het Urgendavonnis en natuurlijk het stikstofvonnis. Wie had afgelopen zomer kunnen denken dat dit najaar opeens vage herinneringen uit de bankencrisis, zoals de werktijdverkorting en de deeltijd-WW , weer actueel zouden worden?

Net als eerder deze maand bij de boerenprotesten, kozen de opgetrommelde politici op het Malieveld vandaag unaniem voor de vlucht naar voren: geen zorgen mensen, we verzinnen er heus wel wat op. Nederland gaat ‘niet op slot', verzekerde minister Schouten van Landbouw bijvoorbeeld. ‘We zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag blijven.’ (Lees meer in ons uitgebreide verslag van het protest van vandaag.) Kabinet en Kamer toonden zich al net zo trots op de bouwers als op de boeren.

Schouten beloofde haar toehoorders onder meer met spoed een aangepaste milieunorm die in elk geval de kleinere bouwprojecten weer uit het slop moet trekken. Maar ze vertelde er niet bij dat ook dat alleen zal gaan als de overheid erin slaagt snel elders minder stikstof uit te stoten. Dat is vooralsnog nergens gelukt. En er is zelfs nog geen uitgewerkte strategie. De tijd tikt door, voor bouwers, boeren en kabinet. Voor 1 december moet er een plan zijn dat ook de provincies uitvoerbaar achten.

Pieter Heerma zal zich afvragen wie er daarna als eerste terug zijn op het Malieveld.

ONDERTUSSEN IN...
De Kamer zelf

Kees van der Staaij (SGP) Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant
Kees van der Staaij (SGP)Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Over complexe problemen gesproken: echt ingewikkeld wordt het meestal ook zodra de Tweede Kamer het over zichzelf gaat hebben. Een poging van een speciale commissie om de werkwijze van de Kamer te verbeteren resulteerde vandaag, na een jaar nadenken, in een reeks weinig opzienbarende voorstellen. Aan de twee meestgehoorde klachten (te veel debatten en te veel moties) blijkt zoals verwacht weinig te kunnen worden gedaan zonder dat het gepaard gaat met een inperking van de rechten van politieke minderheden.

Debatten en moties zijn immers de meest gangbare middelen voor de oppositie om een kabinet tot de orde te roepen. En daar wil de commissie van SGP-aanvoerder Kees van der Staaij dan ook niet aan tornen. Wel presenteerde hij vandaag een reeks kleinere, tamelijk gedetailleerde aanbevelingen die het Kamerwerk meer structuur moeten geven. Maar daar zullen de mensen op de publieke tribune niet veel van gaan merken.

EN DAN DIT NOG

Patiëntdossier open bij spoedgevallen
Cruciale medische gegevens moeten beter beschikbaar komen voor artsen als een patiënt buiten bewustzijn op de eerste hulp belandt. Patiënten krijgen daarom de kans om vooraf te registreren dat zij in noodgevallen toestemming geven daarvoor. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil dit binnenkort mogelijk maken.

Referendumkoorts
‘Onze parlementaire democratie kent veel sterke punten maar heeft onmiskenbaar ook een zwakke plek: als gevolg van de coalitiepolitiek en het eeuwige zoeken naar meerderheden wordt in het parlement met enige regelmaat beleid gemaakt waarvoor feitelijk geen parlementaire meerderheid bestaat. Laat staan een meerderheid onder de kiezers.’
En daarom wordt het tijd dat de Kamer nu eens doorpakt met de invoering van een goed referendum, aldus het Volkskrantcommentaar.

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg.  Beeld ANP - Remko de Waal.
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg.Beeld ANP - Remko de Waal.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden