Tusquets, Stam, Anker

En dan hier nog een Simenon, een thriller van de broers Heerma van Voss, een dagboek uit Amsterdam-Noord, de mieren en muizen van Walden en andere net verschenen titels.

redactie

Ook dit gaat voorbij

In 1987 publiceerde Meulenhoff de roman De liefde is een eenzaam spel van de bekende Spaanse uitgeefster en schrijfster Esther Tusquets (1936-2012). Haar dochter Milena Busquets (1973) die jaren werkte in moeders uitgeverij Lumen, schreef met Ook dit gaat voorbij een roman over de 40-jarige Blanca wier flamboyante moeder is overleden. Op de plek waar ze jaarlijks de zomer doorbrachten, het vissersdorpje Cadaqués aan de Costa Brava, moet Blanca vaststellen dat ze haar onbezorgde jeugd niet nog langer kan oprekken. Busquets koos voor de Nederlandse editie dezelfde uitgever die haar moeder destijds had.

null Beeld .
Beeld .

Een volstrekt nutteloos mens

Een schrijver die vastzit, krijgt van zijn uitgever het advies om in het Noorse vakantiehuis waar hij al sinds zijn jeugd komt een literaire thriller op poten te zetten. Een doorstart van zijn carrière. Of dat lukt is de vraag. Spannend wordt het daar in de ruige natuur wel, in het titelverhaal uit Een volstrekt nutteloos mens, het debuut van Jori Stam (1987).

null Beeld .
Beeld .

Het plein

Een lokaal dagboek vanuit een Amsterdamse achterstandswijk, de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord: Het plein van Jan-Willem Anker, die beschrijft hoe het stadsdeel probeert de buurt een facelift te geven. 'Wat ik wil, is eigenlijk het opheffen van al dat participatiegemeier.' Maar hij kan ook ontroerd zijn, zelfs op het schoolplein. 'Nu nog een silent disco van het plein maken en ik ben weer een blije beer.'

null Beeld .
Beeld .

Londen

Een geromantiseerde stadsgeschiedenis is Londen van Edward Rutherford, die eerder omvangrijke boeken over New York en Parijs schreef. Alle families zijn verzonnen, verklaart hij in het woord vooraf, en een enkele keer heeft hij ook een 'historisch' detail verzonnen, zoals de plaats waar Julius Caesar de Theems overstak: 'Voor mij is de Westminster de meest logische plaats.' De belangrijkste kerken, gebouwen en straten hebben hun naam behouden, hetgeen al te zien is aan de hoofdstukken London Bridge, St.-Paul en Chrystal Palace.

null Beeld .
Beeld .

De teddybeer

Behalve de beroemde detectives met commissaris Maigret in de hoofdrol schreef Georges Simenon (1903-1989) ook nog een groot aantal psychologische romans. De Bezige Bij brengt het werk opnieuw uit, steeds met vier titels tegelijk. De derde worp bestaat uit de Maigret-romans De zaak Saint-Fiacre uit 1932, vertaald door Kris Lauwerys; Maigret en zijn dode uit 1948, vertaald door Marijke Scholts; De dood van Belle uit 1952, vertaald door Jan Robert Braat; en De teddybeer uit 1960, vertaald door Anne van der Straaten. Een gynaecoloog valt voor een jonge onschuldige nachtverpleegster, die hem doet denken 'aan die dikke teddyberen die kinderen in hun slaap in hun armen houden'.

null Beeld .
Beeld .

De eerlijke vinder

In zijn verfilmde roman Misery (1987) liet Stephen King een populaire schrijver gijzelen door een gestoorde fan. Zijn jongste thriller De eerlijke vinder (Finders Keepers) begint met een variatie op dat thema: een gepikeerde lezer, Morris Bellamy, breekt in bij de beroemde schrijver John Rothstein, zet hem het pistool op de borst en eist zijn notitieboekjes op. Bellamy vindt dat Rothstein zijn favoriete romanpersonage, Jimmy Gold, als een baksteen heeft laten vallen. 'Een man die zoiets doet, verdient het niet om te leven.'

null Beeld .
Beeld .

Ultimatum

Eeen voormalige psychiater, Aron Mulder, zit na de moord op zijn vrouw eenzaam in een oude vakantiebungelow. Dan hoort hij dat zijn zoon Alexander verdacht wordt van moord in New Orleans. Als Aron besluit Alexander achterna te reizen, doemt de bange vraag op: heeft de ene moord iets te maken met de andere? Ultimatum is de eerste gezamenlijke thriller van Daan en Thomas Heerma van Voss.

null Beeld .
Beeld .

Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

In 1845, hij was toen 27 jaar oud, bouwde de Amerikaanse schrijver, historicus en filosoof Henry David Thoreau een hut aan het meer Walden Pond bij Concord. Hij wilde proberen twee jaar lang in zijn onderhoud te voorzien zonder geld uit te geven en op die manier aantonen dat een mens voor de bevrediging van zijn belangrijkste levensbehoeften niet veel nodig heeft. Zijn verslag erover (Walden; or, Life in the Woods) werd wereldberoemd. Veel lezers zien Thoreau in de eerste plaats als een natuuronderzoeker en als beschrijver van de natuur is hij inderdaad ongeëvenaard, schrijft vertaler Anton Haakman in het nawoord van de tweede druk van Walden & De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid. 'De eekhoorns, ijsduikers, kikkers, mieren en muizen van Walden komen niet alleen tot leven, ze worden bijna menselijk.' Voor een andere categorie lezers werd Thoreau 'een soort Robinson Crusoe, die de beschaving was ontvlucht'. Tegenwoordig geldt Thoreau vooral als de eerste echte milieuactivist dan wel antiglobalist avant la lettre.

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden