Tusk wil schuldverlichting voor Grieken op tafel

De druk op de Duitse regering neemt toe om met Griekenland te onderhandelen over een herstructurering van de Griekse staatsschuld. 'Een realistisch voorstel uit Athene moet worden beantwoord met een realistisch voorstel om de Griekse schulden houdbaar te houden', schreef EU-president Donald Tusk vandaag op Twitter.

EU-president Donald Tusk (R) en de Griekse premier Alexis Tsipras. Beeld anp

Woensdagavond riepen ook IMF-directrice Christine Lagarde en de Amerikaanse regering Europese regeringleiders op te onderhandelen over schuldverlichting. Versoepelde aflossingsvoorwaarden dan wel kwijtschelding van de Griekse staatsschuld zijn een speerpunt van de Griekse premier Alexis Tsipras in de onderhandelingen met de Europese crediteuren over nieuwe noodhulp.

De Duitse regering heeft Griekenland veel geld geleend en heeft weinig zin om aan haar kiezers uit te leggen dat een gedeelte van dat geld nooit meer terugkomt. Bondskanselier Merkel en haar onderhandelaars hebben de afgelopen weken volgehouden dat er eerst een akkoord moet komen over de hervorming van de Griekse economie, pas daarna kan over eventuele schuldverlichting worden gesproken.

Merkel reageerde vandaag op Tusks opmerking door een (gedeeltelijke) kwijtschelding van de Griekse schulden meteen uit te sluiten. Ze sloot andere maatregelen echter niet uit die de schuldenlast kunnen verlichten, zoals een verlenging van de looptijd van leningen of een verlaging van de rente die Griekenland betaalt.

De oproep van Tusk komt op het moment dat een tijdig akkoord met de Grieken steeds onwaarschijnlijker lijkt. Zelfs de doorgaans discrete president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, toonde zich gisteren erg pessimistisch over de kans op een deal. 'Deze keer wordt het echt moeilijk', zei de ECB-voorzitter tegen het Italiaanse zakenblad Il Sole 24 Ore.

Ondanks de sombere stemming in Brussel zijn er ook positieve geluiden te horen over de vorderingen in Griekenland. Zo stelde de Ierse minister van Financiën Michael Noonan vanochtend in een radio-interview dat hij de kans op een akkoord op meer dan de helft schat. Hij sprak daarbij zijn waardering uit voor Euclid Tsakalotos, de nieuwe Griekse minister van Financiën die Yanis Varoufakis heeft vervangen aan de onderhandelingstafel.

Deadline is deze keer echte deadline

Nog vier dagen en dan valt de bijl voor Griekenland. Voor het eerst heeft het land een echte harde deadline gekregen. Lees hier de uitleg van Marc Peeperkorn waarom het geduld van de schuldeisers nu echt op is.

Grieken zoeken hun heil in Bulgarije

Nu het handelsleven in Griekenland tot stilstand is gekomen, zoeken steeds meer bewoners van het Griekse plaatsje Drama hun heil over de grens met Bulgarije. Lees hier het verslag ter plaatse van Volkskrant-correspondent Ana van Es.

Bankroet

De Griekse regering moet uiterlijk aanstaande zondag met nieuwe hervormingsvoorstellen haar geldschieters overtuigen om de Europese noodleningen te hervatten. Lukt dit niet, dan stopt de Europese Centrale Bank de hulp aan Griekse banken, is een bankroet van het land onafwendbaar en zullen de Grieken waarschijnlijk uit de eurozone vertrekken.

De Griekse banken zijn al bijna failliet en worden enkel overeind gehouden met de laatste resten van een kredietvoorziening van de Europese Centrale Bank. De instellingen zijn gesloten en Grieken kunnen bij de pinautomaat maximaal 60 euro per dag opnemen. Volgens de voorzitter van de Griekse brancheverening van banken is er nog tot maandag geld in kas.

Mensen in de rij voor een bank in Athene. Beeld anp

Vanavond nieuwe voorstellen

Tsipras heeft beloofd om vanavond nieuwe hervormingsvoorstellen aan zijn crediteuren te presenteren. Een gedeelte van deze voorstellen lijkt te zijn uitgelekt via de Griekse media. Volgens de krant Naftemporiki zou het onder andere gaan om een btw-verhoging op luxegoederen, een opslag op de winstbelasting en een verdubbeling van de hotelbelasting naar 13 procent. De speciale belastingstatus van de Griekse eilanden, waar de schuldeisers vanaf willen, zou Tsipras in stand willen houden.

Met deze maatregelen alleen zal de Griekse regering geen doorbraak bereiken, zegt Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn vanuit Brussel. 'De schuldeisers zouden de belasting op hotels liever nog meer verhogen, het is al een concessie van hun kant om deze tot 13 procent te beperken. Ook de hogere de winstbelasting is niets nieuws. Er zal substantieel meer nodig zijn om tot een akoord te komen.'

Tsipras zorgt voor vuurwerk in Europees Parlement

De Europese politiek, lang afgedaan als te saai voor de journalistieke schijnwerpers, werd woensdag bloedstollend spannend toen Tsipras verantwoording aflegde aan het Europees parlement. Lees hier het verslag van Sterre Lindhout.

Weerstand

De druk op Tsipras vanuit Brussel om meer in te leveren is groot, maar bij elke concessie riskeert hij een aanvaring met de linkerflank van zijn eigen Syriza-partij. Deze is fel tegen verdere bezuinigingen. Het anti-bezuinigingskamp voelt zich gesterkt door het overtuigende Griekse 'nee' tegen de Europese eisen bij het referendum afgelopen zondag. Tsipras' eigen minister van energie, Panagiotis Lafazanis, sprak zich vandaag in de media expliciet uit tegen nieuwe 'verstikkende bezuinigingen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden