Tusk wil dat Turkije meer vluchtelingenroutes blokkeert

EU-president Tusk wil dat Turkije ook vluchtelingen de pas afsnijdt die via Bulgarije of de Zwarte Zee naar Europa proberen te komen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk voorstel dat Tusk aan de EU-lidstaten heeft voorgelegd.

Donald Tusk.Beeld afp

Vorige week bereikten de EU en Ankara een principeakkoord over het indammen van de vluchtelingenstroom tussen Turkije en Griekenland. Critici stelden onmiddellijk dat de vluchtroutes zich zouden verleggen waardoor de EU nog steeds een zomer vol migranten tegemoet kan zien.

Tusk heeft zich deze kritiek ter harte genomen, getuige zijn voorstel. 'Turkije zal alle noodzakelijke maatregelen nemen om te voorkomen dat er nieuwe routes opengaan voor illegale migratie vanuit Turkije naar de EU', aldus het voorstel. De EU-ambassadeurs van de lidstaten steunen de oproep aan Ankara. Vrijdag moet blijken of de Turkse premier Davutoglu, in Brussel om het principeakkoord te bekrachtigen, de nieuwe eis zal overnemen.

Zes uur dineren

Lees hier (+) een reconstructie van van politiek akkoord tussen de EU en Turkije. 'Een doorbraak', concludeert bondskanselier Merkel in de vroege ochtenduren tevreden.

'1 op 1 benadering'

Tusk werkt verder een belangrijk onderdeel van dat geplande akkoord uit: de afspraak dat voor elke Syrische vluchteling die Turkije van de Griekse eilanden terugneemt, de EU één Syriër legaal vanuit Turkije naar Europa laat overkomen. Het doel van deze '1 op 1' benadering is de illegale en gevaarlijke overtocht met wrakke bootjes naar de Griekse eilanden te stoppen.

Tusk stelt voor dat de Syriërs die naar Europa komen vallen onder het vrijwillige herplaatsingsprogramma dat reeds vorige zomer door de EU was beloofd. De EU-landen zegden toen toe 22 duizend vluchtelingen van Turkije over te nemen, nog geen 4000 vluchtelingen hebben via dit programma daadwerkelijk een nieuw thuisland gevonden. Als de resterende 18 duizend toegezegde plekken zijn gevuld, kan een beroep worden gedaan op de tienduizenden opvangplekken die nog beschikbaar zijn in een verplicht spreidingsplan voor vluchtelingen die in Griekenland en Italië zijn gestrand.

Tusk (rechts) met de Turkse premier Davutoglu.Beeld photo_news

Politieke hoogspanning

Dinsdagmorgen ontmoet Tusk de Cypriotische president Anastasiades. Een gesprek onder politieke hoogspanning omdat Cyprus vooralsnog weigert het principeakkoord met Ankara goed te keuren. Het is onverteerbaar voor Anastasiades dat de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap worden versneld, zonder concessies van Ankara in het conflict over het sinds 1974 door Turkije bezette noordelijke deel van Cyprus. Het akkoord met Turkije dat de vluchtelingenstroom moet indammen, dient unaniem door de EU-leiders te worden goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden