Tusk voert druk op Turkije verder op: 'Aantal migranten moet significant afnemen'

Turkije moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het aantal migranten dat vanaf de Turkse kust naar Griekenland vertrekt 'duidelijk en significant' afneemt. Dat heeft EU-president Donald Tusk woensdag gezegd tijdens een bezoek aan Kroatië. De afgelopen maanden waagden dagelijks meer dan 2.000 mensen de gevaarlijke oversteek. Maar ingewijden hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat dit er minder dan 1.000 per dag moeten worden.

Donald TuskBeeld afp

Pas dan kan er volgens hen werk worden gemaakt van de Europese plannen om direct erkende vluchtelingen uit Turkije over te laten komen naar de EU. Ook kan dan worden begonnen met het vrijgeven van het eerste deel van de 3 miljard euro die Europa klaar heeft liggen om de situatie van vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Turkije neemt als teken van goede wil woensdag en donderdag 308 migranten die geen recht op bescherming hebben terug uit Griekenland.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei eerder op
woensdag dat Turkije bereid is een akkoord te sluiten met veertien Europese landen over het reguleren van de vluchtelingenstroom die via Turkije het Europese continent binnenkomt. De EU gaat Turkije met 3 miljard euro ondersteunen, om de voornamelijk Syrische vluchtelingen onderdak te bieden. Turkije moet daarbij zorgen dat de grens met Griekenland potdicht wordt, zodat vluchtelingen niet langer illegaal naar Europa reizen.

Er wordt gewerkt aan een plan om een beperkt aantal erkende vluchtelingen op een ordentlijke, legale wijze naar Europa te brengen. Nu gaan veel vluchtelingen met mensensmokkelaars in zee en maken zij in gammele, overvolle bootjes de oversteek naar Europa.

Tusk en Timmermans

Tusk en Europees Commissaris Frans Timmermans (mede belast met migratie) bezoeken donderdag Ankara om met de Turkse premier Ahmet Davutoglu te spreken. Turkije beloofde eerder de stroom vluchtelingen naar Griekenland in te dammen, maar volgens de EU wordt die belofte onvoldoende nagekomen. Een nieuw akkoord zou beide partijen tevreden moeten stellen.

Vrijdag reist Tusk door naar Istanbul voor een ontmoeting met president Erdogan. Maandag is er een overleg tussen de EU en Turkije in Brussel, volgens sommige ambtenaren en diplomaten een 'cruciaal moment' om de vluchtelingencrisis te bezweren. Voor de Europese migratietop op 17 en 18 maart hopen de EU-landen resultaten te zien.

Ondertussen blijft het aantal vluchtelingen bij de Griekse grensplaats Idomeni bij Macedonië razendsnel groeien. De autoriteiten telden er woensdag al 11.000. De meesten wachten bij de grens zelf of in provisorische onderkomens dichtbij de stad.

Donald TuskBeeld afp
Beeld ap

Schengen-zone

De Europese Commissie voert ondertussen druk uit op EU-landen om internationale grenscontroles op te heffen, om zo de Schengenzone van de ondergang te redden. Dat blijkt uit een concepttekst waarover de krant beschikt, en die aanstaande vrijdag officieel wordt gepubliceerd.

De EU verzoekt daarin België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zweden om de grenscontroles op te heffen. Het streven is om in november van dit jaar weer een Europese Unie zonder grenscontroles te hebben. Tusk verklaarde eerder in het Europees Parlement dat de lidstaten niet passief mogen toekijken hoe de Schengenzone uit elkaar wordt gescheurd. 'We moeten investeren in Schengen, niet in haar ondergang.'

Vandaag kondige Polen aan dat het vanaf juli grenscontroles in gaat voeren. Maar die hebben niets te maken met de vluchtelingencrisis, aldus minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Blaszczak. De controles houden verband met de NAVO-topconferentie, op 8 en 9 juli in Warschau, en de rooms-katholieke Wereldjongerendagen.

Lees ook:

De Europese Commissie vraagt de lidstaten met spoed om 700 miljoen euro voor humanitaire hulp aan de tienduizenden migranten die vastzitten in Griekenland. Volgens de Commissie bezwijken er anders niet alleen vluchtelingen, maar dreigt Griekenland weg te glijden in chaos en economische malaise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden