Tusk herbenoemd tot EU-president ondanks fel Pools verzet

EU-president Tusk is donderdagmiddag door de Europese regeringsleiders herkozen voor een tweede termijn. Het felle verzet en de dreigementen van de Poolse premier Szydlo tegen de herbenoeming van haar landgenoot, maakten geen indruk op de andere 27 regeringsleiders.

Beeld anp

Tusk zei na afloop 'alles op alles' te zetten om te voorkomen dat de regering van de Poolse PiS-partij in Brussel in een isolement belandt. Hij ontweek het antwoord hoe hij de relatie met Szydlo en PiS-leider Kaczynski wil verbeteren. 'Met de Poolse regering praat ik in het Pools', aldus Tusk.

Kaczynski noemde de herverkiezing van Tusk een 'dictaat van Berlijn'. Hij ontkende dat Polen van plan is uit de EU te stappen. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken is met de tweede termijn (juni 2017-december 2019) voor Tusk 'een giftige relatie' geboren.

Warschau koos bij aanvang van de EU-top nog voor de alles-of-niets-strategie. Premier Szydlo waarschuwde voor 'destabilisering' van de EU als de bezwaren van Polen niet gehonoreerd zouden worden. 'Niets wordt zonder ons besloten', aldus Szydlo. Warschau kwam met een eigen kandidaat voor het EU-presidentschap, een nauwelijks bekende europarlementariër.

'Moordenaar'

Warschau beschuldigt Tusk ervan zijn positie als EU-president te misbruiken door protesten tegen de regering van de Poolse PiS-partij aan te wakkeren. PiS-leider Kaczynski en Tusk zijn aartsvijanden. Kaczynski noemt Tusk een 'moordenaar' omdat hij destijds als premier van Polen de ware toedracht van het vliegtuigongeluk waarbij Kaczynski's tweelingbroer omkwam verdonkeremaand zou hebben.

De overige Europese regeringsleiders weigerden echter de herverkiezing van Tusk te laten gijzelen door wat zij als Poolse binnenlandse kwesties zien. De leiders zijn zeer te spreken over hoe Tusk de afgelopen 2,5 jaar als EU-president heeft gehandeld. De stemming tijdens de EU-top liet aan duidelijkheid dan ook niets te wensen over: 27 tegen 1. Het debat tussen de leiders over Tusk, duurde nog geen half uur.

Als 'vergelding' liet Szydlo weten dat ze vanavond de conclusies van de EU-top niet zal goedkeuren. Omdat unanimiteit van de leiders vereist is voor deze conclusies, worden die nu door Tusk namens de EU27 (minus Polen) getrokken. De politieksymbolische actie van Szydlo heeft geen invloed op het besluit over de herverkiezing van Tusk.

Donald Tusk is geliefd in Brussel, gehaat in Polen

Het blijft een vileine trap in de rug maar Donald Tusk (59) is niet verbaasd dat juist zijn Poolse landgenoten donderdagmiddag zijn herverkiezing als EU-president proberen te torpederen. Hoewel volstrekt kansloos - geen van de andere Europese regeringsleiders steunt de tegenkandidaat van Warschau - haalt het wel de glans van Tusks feestje. Zijn voorganger Herman Van Rompuy werd steeds unaniem gekoze (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.