Turnsters zetten preses onder druk

Stasja Köhler, de turnster die over de terreur van haar oud-coach Gerrit Beltman een lijvig boek schreef, zette de voorzitter van de gymnastiekbond KNGU, Jos Geukers, vrijdag onder druk. Was volgens hem nu 'heel veel' of 'alles' waar van wat Köhler en haar collega Simone Heitinga in hun boek Onvrije Oefening hebben opgeschreven?

AMSTERDAM - Geukers, een burgemeester en voorheen lobbyist in de Haagse politiek, gaf bij de overhandiging van het eerste exemplaar een diplomatiek antwoord. Hij zei ervan uit te gaan dat alles 'op waarheid berust'. Hij kent de juridische voetangels, maar onderschrijft de gebeurtenissen uit het vroegere turnleven van het duo Köhler en Heitinga volledig.

Geukers zei 'schuldbewust' te zijn, maar vooral 'trots' op de turnsters die naar voren zijn getreden. Naast Köhler en Heitinga hadden Renske Endel, Suzanne Harmes, Danila Koster en Debby Onvlee plaats genomen. Zij werkten met naam en toenaam mee aan het boek. Geukers prees hen terecht voor hun rol in een wereld die van angst en beklemming aaneenhangt.

Het beschreven leed is ver voor Geukers' aantreden als KNGU-preses geschiedt. Hij begon in 2009, als opvolger van Frans Koffrie, die bijna twintig jaar de voorzittershamer hanteerde. De ruwheid, gemeenheid en valsheid waarmee trainer Beltman zijn jonge pupillen behandelde, dateren uit de jaren tachtig en negentig. Tegenwoordig heerst officieel 'een veilig sportklimaat'.

In 2008 stelde het vorige bondsbestuur onder leiding van Koffrie ook al vast dat Beltman er niet meer in zou komen bij de KNGU. Er was te veel bekend geworden over de manier waarop hij zijn turnmeisjes, tussen de 10 en 15 jaar, in Alpen aan den Rijn, Stuttgart en Opmeer had bejegend. Beltman was uitgeweken naar België, waar hij als bondscoach werkte, maar hij keerde in 2009 terug toen de bond een onpartijdig onderzoek had laten uitvoeren naar zijn gedragingen.

De barse Fries kreeg van de KNGU de functie van talentcoach. Geukers, vrijdag in Amsterdam: 'Er was niets op hem aan te merken, was de vaststelling.' Een half jaar later hadden ze al weer spijt. Er waren klachten gekomen over Beltmans optreden. De bond zette hem uit zijn functie, waarna de trainer naar het Calgary Gymnastics Centre in Canada uitweek. Daar is hij al drie jaar hoofdcoach.

Toen Geukers eind 2011, na publicaties in het magazine Helden, een onderzoek begon tegen Beltman en diens ex-assistent Frank Louter, bleek hij te laat te zijn. 'Na een half jaar verjaart een zaak onder ons tuchtrecht.'

Geukers zegde vrijdag toe dat hij zijn Canadese collega-voorzitter op de hoogte zal brengen van zijn bevindingen over Beltman. 'Ik zal hem een beknopte versie van onze notitie toesturen. Dat heb ik hem beloofd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden