nieuwsturnen

Turnsters krijgen hun eigen topcoaches terug

De Nederlandse topturnsters mogen weer training krijgen van hun eigen vertrouwde coaches en hun olympische voorbereiding hernemen. Het geschiedt, per donderdag, in The Cube, een hypermoderne turnhal in Nijmegen. Die centrale aanpak met acht turnsters en vijf coaches is de uitkomst van een uitgebreid overleg tussen het bestuur van gymnastiekbond KNGU, sporters, coaches, sportkoepel NOCNSF en de atletencommissie.

John Volkers
 Marieke van der Plas, directeur KNGU en Mark Meijer, technisch directeur KNGU tijdens een persbijeenkomst van de KNGU.  Beeld ANP
Marieke van der Plas, directeur KNGU en Mark Meijer, technisch directeur KNGU tijdens een persbijeenkomst van de KNGU.Beeld ANP

De vele gespreksronden kwamen op gang na het eind juli genomen besluit van de KNGU-top om het olympische programma van de vrouwen te staken. Dat drastische besluit kwam na de biecht van oud-coach Gerrit Beltman over de mentale en fysieke mishandeling van Nederlandse turnsters die vervolgens onder de hashtag #ikbeneenvanhen bekenden slachtoffer te zijn geweest. Het leidde tot een instant-zomercrisis in het nationale vrouwenturnen.

De reacties van de Nederlandse turnsters, onder wie olympisch kampioen Sanne Wevers en de Europese topper Eythora Thorsdottir, waren nadien heftig, zo getuigden directeur Marieke van der Plas en technisch directeur Mark Meijer dinsdag bij een persconferentie op nationaal sportcentrum Papendal. Met name het op non-actief stellen van coach Vincent Wevers, de bondstrainer in Heerenveen van Sanne en Lieke Wevers, Vera van Pol en Naomi Visser, leidde tot meer risico’s tijdens trainingen.

Pleidooi Sanne Wevers

Er werd in Friesland dagelijks getraind, met vervangers Janneke Wiersma en José van der Veen, maar nooit op een manier die past bij het veeleisende karakter van de acrobatische sport. Sanne Wevers pleitte hardop voor het herstellen van de oude situatie, omdat haar vader zo’n ‘teringgoeie’ trainer was die onmisbaar was in haar streven haar olympische overwinning van 2016 in 2021 te prolongeren.

Zij en haar zeven collega’s kregen het gedaan dat de oude situatie deels hersteld zal gaan worden. De te voet gestelde coaches Vincent Wevers, Gerben Wiersma, Nico Zijp en Wolther Kooistra mogen in Nijmegen weer dagelijks werken met hun pupillen. Voor Patrick Kiens, de trainer van Eythora Thorsdottir en Kirsten Polderman, is er slechts een verhuizing aan de orde. Hij weigerde in augustus te voldoen aan het verzoek van de KNGU om zijn werk met die twee olympische kandidaten te staken. Zijn club Pax Haarlemmermeer, zijn werkgever, liet hem begaan in zijn weigering.

Noodoplossing

Technisch directeur Meijer sprak dinsdag van een noodoplossing. De turnsters zouden het anders hebben gewild, maar zij moeten vooralsnog inschikken. Meijer erkende de snelle draai van zijn bond. Vijf weken geleden was de geloofwaardigheid van het turnen in het geding en moesten de toptrainingen per direct worden gestaakt.

Dinsdag ving het grootschalige onderzoek van de commissie-Olfers (zesduizend interviews) pas aan. Er zijn in de voorbije weken honderd meldingen bij de gymnastiekbond binnengekomen over intimidatie, wangedrag en mishandeling. Het stond het besluit voor de herstart van de olympische campagne evenwel niet in de weg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden