Turnster daagt ouders voor rechter

'Mijn ouders waren de besten', vertelt de Amerikaanse turnster Dominique Moceanu in haar autobiografie An American Champion. 'Ze hebben me altijd gesteund en aangemoedigd....

Dat schreef Moceanu in 1996. De piepkleine pupil van de befaamde coach Bela Karolyi was toen veertien jaar oud. We zijn inmiddels drie jaar en een Olympische (team)titel (Atlanta) verder, en de zaken liggen ietsjes anders. Moceanu heeft haar ouders voor de rechter gedaagd. Zij eist haar geld en haar vrijheid.

Moceanu wil dat de rechter haar tot volwassene verklaart. Alleen dan kan ze haar eigen zaakjes regelen en de naar schatting één miljoen dollar beheren die de turnster sinds haar tiende zegt te hebben verdiend. Het is volgens Moceanu tijd voor een eigen leven en 'een jeugd die ik nooit heb gehad'.

Ze verliet vorige week zondag het ouderlijk huis. Haar advocaat regelde een wettelijk bevel dat de ouders verbiedt contact met haar te hebben. De werkloze vader Dumitru Moceanu ontkent geld te hebben verdonkeremaand. Dat zou in een turnhal in Houston zijn gestoken, waar Moceanu zich op de Zomerspelen van Sydney in 2000 voorbereidt.

Toen Dominique drie jaar oud was, probeerde Dumitru Moceanu, zelf een ex-turner uit Roemenië, zijn dochter bij Karolyi onder te brengen. Die adviseerde over een jaar of zes maar terug te keren, hetgeen gebeurde. Volgens Dominique gedroegen haar ouders zich veel meer als zaakwaarnemer dan als zorgzame vader en moeder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden