Turkse wet verscherpt toezicht op internet

VAN ONZE CORRESPONDENT ARJEN VAN DER ZIEL

ISTANBUL - Het Turkse parlement heeft een omstreden wet aangenomen die het toezicht op het internet aanscherpt. De Europese Unie maakt zich 'ernstig zorgen' over de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting, die toch al onder druk staat in Turkije.

De Turkse regering bezweert dat de wet slechts is bedoeld om de privacy en reputatie van mensen te beschermen. 'Wij zijn vrijer dan veel andere landen', zegt vicepremier Bülent Arinç.

Maar de Turkse oppositie is bezorgd. Oppositiepolitici roepen president Abdullah Gül op de wet niet te ondertekenen, omdat deze in strijd zou zijn met de grondwet. In het verhitte parlemenaire debat over de wet vergeleek oppositieparlementariër Hasan Oren premier Erdogan zelfs met Hitler. 'Toen u aan de macht kwam, had u het over het verbeteren van de democratie in Turkije, nu probeert u het fascisme in te voeren. Hitler gebruikte dezelfde methoden toen hij aan de macht kwam.'

De omstreden wet geeft de Turkse telecom- en internetwaakhond het recht zonder tussenkomst van een rechtbank websites te blokkeren, als die volgens de autoriteit iemands privacy schenden of 'beledigend' zijn. Ook verplicht de wetgeving internetproviders om de surfgegevens van internetgebruikers een tot twee jaar te bewaren. De providers moeten die gegevens, als er om wordt gevraagd, overhandigen aan de autoriteiten, zonder de gebruiker in te lichten.

De Europese Unie volgt de maatregelen met argusogen, omdat Turkije sinds 2005 onderhandelt over toetreding tot de EU. 'Het gaat al een hele tijd de verkeerde kant op in Turkije', zegt D66-europarlementariër Marietje Schaake. 'Er is geen echte scheiding van machten, er is geen onafhankelijke rechterlijke macht, de pers staat onder druk. Turkije gaat hiermee niet richting de EU.'

De vroom-islamitische premier Erdogan introduceert het verscherpte toezicht op het internet terwijl hij, in de aanloop naar gemeenteverkiezingen eind maart, verwikkeld is in een machtsstrijd met de invloedrijke moslimprediker Fethullah Gülen. Ook ligt zijn gematigd islamistische regering onder vuur door een corruptieschandaal, dat is ontketend door aanhangers van de prediker. Om de corruptie-onderzoeken tegen te werken, heeft de premier tientallen aanklagers en duizenden politiemensen laten overplaatsen. Erdogans tegenstanders gebruiken de laatste weken steeds vaker het internet om nieuwe corruptiebeschuldigingen te publiceren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden