Turkse wet verbiedt buitenlandse verkiezingscampagnes

Campagne voeren in het buitenland is in strijd met het Turkse kieswet. Dat staat in artikel 94/A: 'In het buitenland en in buitenlandse missies mogen geen campagneactiviteiten bedreven worden'.

Beeld anp

Dit meldt het Duitse persbureau DPA.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigt dat campagnevoeren in het buitenland verboden is volgens de Turkse wet. Het wordt niet beschouwd als een misdrijf (ernstig strafbaar feit), maar als een administratieve overtreding (licht strafbaar feit, vergelijkbaar met vandalisme). Lees het rapport hier, pagina 12, eerste alinea en voetnoot 40.

Volgens de vertegenwoordiger van de oppositiepartij CHP in de kiescommissie, Mehmet Hadimi Yakupoglu, heeft de regerende AK-partij de wet van 2008 zelf ingevoerd.

Geen controle

In de Turkse wet staat niet wie naleving van de wet moet controleren en welke sancties gelden bij overtreding, zegt Yakupoglu. 'Daarom is het alleen een morele regel', die standaard door 'alle partijen' wordt genegeerd. Niet alleen regeringspartij AK, maar ook oppositiepartijen voeren regelmatig actief campagne in het buitenland.

Dit wordt bevestigd door een waarnemingsmissie van de OVSE die in 2015 toezicht hield op de Turkse parlementsverkiezingen. Destijds concludeerde de missie dat drie partijen zich schuldig hadden gemaakt aan campagnevoeren in het buitenland, namelijk regeringspartij AK en oppositiepartijen CHP en HDP. Er volgden geen sancties.

De leider van de verkiezingscampagnes van de AK-partij in het buitenland, Mustafa Yeneroglu, heeft nog geen commentaar gegeven op de kwestie.

'Obstakels en racistische retoriek'

Ondanks het campagneverbod in de Turkse kieswet en de herhaaldelijke verzoeken van de Nederlandse regering om niet te komen, zet Turkije de geplande campagnetour in Nederland door. Donderdagavond bevestigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, nogmaals dat hij aankomende zaterdag naar Rotterdam gaat, 'ondanks alles obstakels en racistische retoriek'. Hij wil Nederlandse Turken overhalen om in april in te stemmen met een referendum dat meer macht geeft aan president Erdogan.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad dat hij 'nog niet heeft gehoord dat de minister afwijkt van zijn voornemen om naar Nederland te reizen.' Donderdagavond hebben zowel Koenders als premier Mart Rutte publiekelijk gezegd dat zijn komst 'ongewenst' is.

De mogelijkheden zijn beperkt voor de Nederlandse regering om hun komst helemaal te verbieden. 'Er zijn mensen die willen dat we hem op Schiphol direct in de boeien slaan, maar we hebben het hier over een minister van een NAVO-bondgenoot', zei Rutte.

Nog dertig campagnebijeenkomsten

Veel Duitse media berichten inmiddels ook over het campagneverbod in de Turkse kieswet, omdat Duitsland net als Nederland kampt met Turkse ministers die op Duitse bodem campagne willen voeren voor het Turkse referendum, terwijl de Duitse regering daar tegen is.

Donderdag werd bekend dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken van zijn Turkse ambtgenoot een lijst heeft gekregen met nog dertig voorgenomen bijeenkomsten in Duitsland van Turkse politici.

Eerdere optredens van Turkse ministers in Gaggenau, Keulen en Hamburg zijn tegengehouden door lokale overheden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vond echter een uitweg en sprak afgelopen dinsdagavond vanaf het balkon van het consulaat-generaal in Hamburg Turkse Duitsers toe.

Lees verder

Liveblog diplomatieke rel
De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya is vannacht Nederland uitgezet als 'ongewenste vreemdeling' toen ze in het Turkse consulaat in Rotterdam een toespraak wilde houden over een aanstaand referendum over de Turkse grondwet. Volg hier de actuele gebeurtenissen.


'Rutte zou ook stemmen gaan halen in Turkije'
Hoe denken de Turken in Nederland over de pogingen van Ankara om hier kiezers te mobiliseren? We peilen de stemming na het vrijdaggebed in een moskee in Rotterdam (+).

Eensgezind
Daags voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn vrijwel alle politieke partijen het over één ding eens. Zij scharen zich achter het kabinet in het conflict met Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden