Turkse vechtpartij heeft mogelijk politieke motieven
Er heerst onrust in de Turkse gemeenschap van Bergen op Zoom. Zondagochtend liep een treffen tussen twee rivaliserende groepen uit op een vechtpartij, waarbij geschoten werd....
Van onze verslaggever
BERGEN OP ZOOM
De oorzaak van het conflict is waarschijnlijk gelegen in de politieke tegenstelling tussen de twee groepen die elkaar toevallig in het uitgaanscentrum van de stad troffen. Het zou gaan om regeringsgezinde Turken die ruzie kregen met sympathisanten van de links-revolutionaire oppositiebeweging Dev Sol. De politie van Bergen op Zoom zegt nog geen duidelijkheid in de zaak te hebben. Ze verhoort de twee aangehouden mannen, maar een verklaring hebben die nog niet afgelegd.
De vier gewonden hebben de politie verteld dat ze lid zijn van de Nederlands-Turkse Integratie Stichting. Dat is een beweging die ijvert voor integratie van Turken in de Nederlandse samenleving, met behoud van hun eigen identiteit. Ze richt zich voornamelijk op jongeren. In het verleden is de stichting in verband gebracht met de Grijze Wolven, een ultra-conservatieve, regeringsgezinde Turkse organisatie.
Een woordvoerder van de Turkse Moskee in Bergen op Zoom zegt evenwel dat de Turks-Nederlandse Integratie Stichting in deze stad niet meer bestaat. De leden zijn volgens hem voor een deel actief geworden in de Stichting Turks Islamitisch Culturele Federatie die de moskee beheert.
De meeste moskeeën in Nederland worden bestuurd door stichtingen van die naam. Deze stichtingen beweren geen enkele politieke binding te hebben. Ze streven de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving na, eveneens met behoud van hun eigen identiteit. De stichtingen krijgen wel subsidies van de Turkse staat. Turken die kritisch staan tegenover het Turkse bewind zeggen dat de Turkse staat via deze stichtingen haar onderdanen in het buitenland controleert.
De vechtpartij van zondag, waarbij volgens de politie tussen de 20 en 25 mensen betrokken waren, was niet de eerste tussen rivaliserende politieke Turkse groepen in Bergen op Zoom, waar zo'n 2500 Turken (of Turkse Nederlanders) wonen. In november werd eveneens een ruzie beslecht met pistoolschoten, waarbij overigens niemand gewond raakte. Sindsdien werden volgens de politie enkele malen ruiten ingegooid bij het kantoor van de Turkse moskee.
Directeur H. Reigersberg van het Centrum Buitenlanders West-Brabant zegt bezorgd te zijn over de gebeurtenissen in Bergen op Zoom. Het centrum zegt dat de problemen in de Turkse gemeenschap worden veroorzaakt door enkele kleine fanatieke groepen. 'De anderen in deze gemeenschap proberen zich zoveel mogelijk afzijdig te houden. Ze hebben angst erbij betrokken te raken.'
In de Turkse gemeenschap van Nederland hebben de afgelopen jaren wel vaker gewelddadige confrontaties plaats gehad. Ook vonden herhaaldelijk brandstichtingen plaats bij Turkse ondernemingen. Die werden door insiders vaak op het conto geschreven van Dev Sol en de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging PKK. Ze zouden ondernemers op die manier onder druk zetten om contributie te betalen voor hun strijd in het moederland.
In 1994 werden vijf leden van Dev Sol tot enkele maanden celstraf veroordeeld wegens afpersing met geweld. Dat was echter een van de weinige keren dat de politie erin slaagde daders van dergelijke delicten aan te houden. Meestal stuit zij bij recherchewerk op een muur van stilzwijgen in de Turkse gemeenschap.