Turkse twisten in rechtbank om veiligheid basisschool De Roos

Raadsman Ejder Köse richt zich in de Haarlemse rechtbank tot de vele journalisten, die in de Haarlemse rechtbank de zaak volgen die de vermeende 'Gülenschool' De Roos uit Zaandam heeft aangespannen tegen vier moeders. Die zouden tientallen ouders hebben opgehitst om hun kinderen van De Roos te halen, een school die in hun visie wordt bestuurd door 'landverraders'.

Basisschool De Roos. Beeld anp
Basisschool De Roos.Beeld anp

Zijn cliënten willen rust, zegt hij. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije van 15 juli gaat het dag in dag uit over terroristen, landverraders, Turkse twisten. 'Nu ook weer zitten in de zaal journalisten van de NOS en andere media te twitteren.' Olie op het vuur, vindt hij. Köse zou het een mooi symbolisch gebaar vinden als het schoolbestuur en de gedaagde ouders erin zouden slagen hun conflict op te lossen. In elk geval zouden ze om de tafel moeten. 'Dan geef je een signaal af, niet alleen aan Zaanstad, maar aan alle Turkse Nederlanders. Kijk eens, zo kan het ook.'

Het gesprek komt er, waarschijnlijk maandag al. De burgemeester van Zaanstad zal worden gevraagd dit moeizame overleg te leiden. Want makkelijk wordt het zeker niet, blijkt vrijdagmiddag. Als de rechter oppert samen rond de tafel te gaan zitten - alle betrokkenen willen immers rust en veiligheid - komen de partijen er in eerste instantie niet uit.

'Er is een patstelling', zegt raadsman Marcel Dekker, die de school bijstaat, na een korte schorsing waarin het bemiddelingsvoorstel is besproken. Bij de ouders constateert hij te weinig begrip voor de diepe angst die mensen hebben die ervan worden beschuldigd Gülenaanhangers, landverraders en terroristen te zijn. Te weinig begrip ook voor de schade die is aangericht. Donderdag stond de teller op acht docenten die om veiligheidsredenen zijn opgestapt. Vrijdag zijn het er al negen. Van de 411 leerlingen zijn er inmiddels 151 uitgeschreven. Elke dag komen er nieuwe afvallers bij.

Toch wordt er gesproken, met als inzet de rust en veiligheid op en rond de school te stoppen. De Roos gaat voor een rectificatie op een prominente pagina van De Telegraaf met de mededeling dat de school onterecht in verband is gebracht met de omstreden prediker Fethullah Gülen. Dat de beschuldigingen 'feitelijk onjuist, onwaar en beledigend' zijn en dat het de gedaagde moeders spijt dat ze druk hebben uitgeoefend op andere ouders om hun kinderen van school te halen.

Advocaat Ejder Köse. Beeld anp
Advocaat Ejder Köse.Beeld anp

De betrokken moeders, twee met hoofddoek, twee zonder, ontkennen dat ze ouders hebben gemobiliseerd en opgehitst. 'We wisten allemaal dat het een Gülenschool was. We maakten reisjes naar Güleninstellingen', zegt moeder Fatma. In een besloten Whatsapp-groep is weliswaar gesproken over landverraders, maar emoties liepen hoog op. 'Sommige ouders zaten nog in Turkije, ze hebben familie verloren, hoorden bommen', vult moeder Nefise aan. Ze zeggen dat de school in een besloten groep heeft geïnfiltreerd en dat je er toch van mag uitgaan in zo'n beschermde omgeving veilig je mening te kunnen geven.

Raadsman Köse merkt nog op dat De Roos van het Gülenstempel af wil, maar dat de moeders dat niet kunnen bewerkstelligen, ook niet na een prettig gesprek. Het veel invloedrijker Turks staatspersbureau Anadolu Ajansi (AA) profileerde begin deze week de school immers ook zo.

Twee vrouwen komen aan bij de rechtbank voor het kort geding over Gulen-basisschool De Roos. Beeld anp
Twee vrouwen komen aan bij de rechtbank voor het kort geding over Gulen-basisschool De Roos.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden